Skip to content
Politică

România i-a mințit pe oficialii europeni în privința vaccinării, acuză europarlamentarul PSD Victor Negrescu: Au transmis date eronate

PS News
" "

Contactat de PS News, europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că Uniunea Europeană a ratat obiectivele de vaccinare pentru primul trimestru al anului 2021 – imunizarea medicilor și a persoanelor de peste 80 de ani, principalele motive fiind „întârzierile la livrare și ineficiența campaniei de comunicare”. Mai mult, Negrescu precizează că, potrivit datelor colectate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, România a transmis că a vaccinat complet personalul medical, ”ceea ce ce știm foarte bine că nu s-a întâmplat”. De asemenea, social-democratul afirmă că scăderea interesului față de vaccinare în România este cauzată de campaniile ”anoste și lipsite de conținut” ale Guvernului și Ministerului Sănătății, în special, care este ”incapabil să ofere acele detalii adecvate și să inspire populației că vaccinarea este sigură”.

„Uniunea Europeană a avut încă de la începerea campaniei de vaccinare o serie de obiective ambițioase în ceea ce înseamnă implementarea acestei campanii, și aici ne referim la atingerea unei ține de 80% din populația de peste 80 de ani care ar fi urmat să fie vaccinată până la sfârșitul lunii martie.

" "
" "

S-a stabilit un obiectiv de vaccinare în ceea ce privește ținta de vaccinare la nivelul personalului medical, dar și la nivelul celeilalte categorii de vârstă din populația europeană. Din păcate, această țintă nu a fost îndeplinită prin prisma întârzierilor în ceea ce privește livrările vaccinurilor, prin prisma modului în care a fost organizată campania de vaccinare în foarte multe state membre și prin prisma ineficienței campaniei de comunicare desfășurată de statele membre, și aici mă refer la incapacitatea acestor campanii în a convinge populația să se mobilizeze într-o manieră adecvată.

Suplimentar a venit și problema cu AstraZeneca, atât în ceea ce înseamnă livrarea vaccinului cât și discuțiile cu privire la eficiența sa și în acest context țintele nu au fost îndeplinite. În ciuda acestor aspecte, remarc că cel puțin în datele colectate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, România transmite mesajul că a vaccinat complet personalul medical, ceea ce ce știm foarte bine că nu s-a întâmplat.

Apar probleme și în ceea ce înseamnă datele care au fost comunicate către organismul european. Trebuie să spunem foarte clar că nu Uniunea Europeană se ocupă de vaccinare, ci statele membre. UE a semnat acordul privind achiziția de vaccinuri și au fost o serie de sincope amplu discutate în spațiul public”, spune Negrescu.

De asemenea, acesta a declarat că Uniunea Europeană își dorește o accelerare a vaccinării, motiv pentru care „livrările au crescut”.

„Ținta este ca la începutul verii să ajungem la 70% din populație. Inițial, ținta era una mai ambițioasă, vorbeam de începutul verii, acum după părerea mea o să vorbim de atingerea acestui obiectiv undeva la finalul verii. Cred că va fi foarte greu. Între timp s-au aprobat și se vor mai aproba noi soluții pentru vaccinare, ceea ce ar putea crește gradul de vaccinare, având în vedere că livrările au crescut. 

Cred că există în continuare probleme importante pentru că, într-adevăr, în prezent există o cerere foarte mare pentru vaccinare în statele membre, dar odată ce această cerere va fi îndeplinită, va trebui să trecem la următoarea etapă, în care ar trebui să-i convingem pe cei care sunt oarecum reticenți să se vaccineze, ceea ce va fi mai greu.

Dacă ne uităm la România, vedem că undeva la jumătate din populație este dispusă să se vaccineze, dar pentru a ajunge la 70% va trebui să mai convingem încă 20% din populație, oferind informații corecte, detalii medicale, făcând o campanie adecvată în acest sens care să îi facă pe oameni să se vaccineze, ceea ce nu văd a se derula.

În prezent, campaniile derulate de Guvernul României sunt anoste, sunt lipsite de conținut, de detalii și vedem că ceea ce a transmis Ministerul Sănătății în urmă cu câteva zile: faptul că multe persoane care s-au înscris nu s-au mai prezentat la vaccinare. De acest lucru este vinovat Guvernul României și Ministerul Sănătății care este incapabil să ofere acele detalii adecvate și să inspire populației că vaccinarea este sigură”, spune social-democratul.

În continuarea interviului, Victor Negrescu amintește că pentru rezultate mai bune în ceea ce privește campania de vaccinare, Ministerul Sănătății trebuie să depună eforturi suplimentare în privința comunicării.

„Ar trebui să avem o evaluare exactă a numărului de persoane vaccinate și cine sunt aceste persoane vaccinate, inclusiv cele care au trecut peste rând, inclusiv cele care au beneficiat de vaccinurile restante și să nu mai transmită informații eronate, cum a fost cea transmisă către oficialii europeni, cum că România a îndeplinit ținta de vaccinare pentru personalul medical. În sensul acesta trebuie să pornim de la realități.

Trebuie într-adevăr să schimbăm modul în care comunicăm cu populația, să explicăm eficiența vaccinării, să explicăm fiecare categorie de vaccin și probabil ar trebui să depunem eforturi suplimentare ca acele vaccinuri care  sunt agreate de populație să ajungă în număr mai mare. Dacă populația e reticentă față de un anumit tip de vaccin, poate că ar fi bine să încercăm să procurăm prin resursele europene vaccinurile care sunt acceptate de populație, pentru că și în cazul vaccinului există unele în care populația are încredere mai multe și altele în care are mai puțină încredere și eu cred că este important să ne raportăm la aceste lucruri.

Lumea dă vina pe Uniunea Europeană, dar dacă este să dăm vina pe cineva o dăm pe toți cei care sunt implicați în acest proces la nivel național și la nivel european. La nivelul Comisiei Europene sunt oameni politici care pot fi schimbați foarte ușor, pentru că nu Uniunea Europeană a greșit, ci oamenii politici ce au luat decizii greșite și am văzut-o pe Ursula von der Leyen că a recunoscut public că a greșit. 

Am văzut cazul cancelarului german că și-a cerut scuze față de populație. În România nu am văzut nicio scuză, nicio asumare. Avem doar discuții dacă datele sunt corecte sau nu. S-a spus că informațiile predate public erau false, acum dintr-o dată nu mai sunt false. E un haos care riscă să afecteze aceste ținte la nivel național și la nivel european și să nu ne scoată din această situație”, conchide Victor Negrescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *