Skip to content
Economie

România, în continuare acționar la două bănci controlate de Rusia. Ieșirea din acționariat va fi de durată, spun autoritățile

Europafm

Este vorba de Banca Internațională de Investiții și Banca pentru Cooperare Economică. Ieșirea din acționariat va fi de durată și procesul trebuie coordonat cu alte țări care vor să facă același lucru, spune secretarul de stat Mihai Precup din Ministerul Finanțelor, într-un interviu pentru Hotnews.ro.

Deși Polonia a renunțat la participarea sa în aceste bănci, România optează pentru ieșirea simultană alături de alte țări, a mai declarat secretarul de stat Mihai Precup:

„Procedurile sunt demarate din această perspectivă cu ieșirea din cele două bănci rusești. Este o decizie strategică pe care și-a asumat-o întregul Guvern. Suntem în curs de a evalua toate consecințele, dar este un proces de durată. Este un proces de durată deoarece presupune o ieșire coordonată din aceste două bănci rusești: BICE și BII, una cu sediul la Budapesta și cealaltă la Moscova. Presupune ieșire coordonată pentru că nu doar România dorește să iasă, sunt vreo 3 țări, dacă nu mă înșel, din Estul Europei, în afară de Ungaria. Polonia, din câte știu, a și ieșit în trecut.”

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor a explicat că trebuie protejate interesele României: de la una dintre bănci avem peste 200 milioane euro finanțări și aproape 300 milioane euro obligațiuni cumpărate de fondurile de pensii din România.

„Nu depindem de nimeni. Ideea este că suntem o echipă în a ieși din aceste bănci rusești. Trebuie să facem o echipă pentru a ne proteja propriile capitaluri, investitorii români care au cumpărat obligațiuni de la această bancă, finanțările pe care le are ea în România. Are peste 200 milioane euro finanțări, aproape 300 milioane euro obligațiuni cumpărate de fondurile de pensii din România. Încercăm să protejăm interesele investitorilor și ale companiilor care au beneficat de aceste finanțări. Ne-am dat seama că din punct de vedere atât al mesajului cât și al intereselor noastre comune e bine să facem o muncă coordonată la nivelul Europei de Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *