Zi importantă astăzi pentru România la Bruxelles. Consiliul ECOFIN decide dacă țara noastră a luat măsuri eficiente pentru reducerea deficitului bugetar. Ministrul Finanțelor prezintă acolo pachetul de măsuri fiscale parafate luni de Guvernul Bolojan.
Consiliul Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN) se reunește azi la Bruxelles. Pe agendă este și situația din România privind ajustarea deficitului excesiv, după decizia de la reuniunea anterioară a ECOFIN din 20 iunie. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, va încerca să convingă, cu mult discutatul pachet de măsuri fiscale, Comisia Europeană că România își ține totuși finanțele sub control.
Cele două scenarii de pe masa oficialilor europeni
ECOFIN are loc la o zi după ce Guvernul Bolojan și-a asumat, în Parlament, legea austerității, în ciuda protestelor din stradă și a amenințărilor cu greve. Pe masa oficialilor europeni sunt în acest moment două scenarii: fie România primește un mesaj de încredere, sau, dimpotrivă, o palmă pentru întârzierea reformelor.
Potrivit surselor Observator, un scenariu ar fi acela că Ecofin va aproba o mențiune că traiectoria fiscală a României a fost modificată pozitiv după adoptarea măsurilor fiscal-bugetare, ceea ce înseamnă un semnal puternic pentru agențiile de raiting și piețele financiare. În acest caz, riscul ca România să fie retrogradată la „junk” – țară nerecomandată investițiilor – scade.
Al doilea scenariu confirmat de la mai mulți europarlamentari ar fi acela potrivit căruia Comisia Europeană ar urma să dea un mesaj dur pentru România, pregătit deja şi nemodificat, în contextul în care măsurile au fost asumate târziu în Parlament, cu mai puțin de 24 de ore înainte de Ecofin.
Pe ordinea de zi a Ecofin sunt și aprobarea renegocierii PNRR pentru alte state. România este în întârziere și va avea un preacord cu Comisia Europeană de abia pe 15 iulie, iar aprobarea va fi cel mai probabil la următorul Ecofin. Între 14-15 iulie, la București, va veni șefa PNRR, Celine Gauer invitată de Dragoș Pîslaru, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.
Consiliul va aproba și aderarea Bulgariei la zona euro din 1 ianuarie 2026. România ar putea face acest pas de abia în 2030 când ajungem la deficit 3%. În cadrul Ecofin se va mai discuta pactul de stabilitate și de creștere, programul de lucru al președinției, semestrul european 2025, reuniunea G20 din 17-18 iulie 2025.
De ce este important ce se întâmplă azi la Bruxelles?
În joc este însăși credibilitatea financiară a României. În funcție de reacția Comisiei Europene, agențiile de rating pot decide cum va fi privită țara noastră de investitori. Iar aici miza e uriașă: dacă pierdem încrederea marilor agenții, ne vom împrumuta mai scump, iar economia va simți imediat efectul.
Fitch, Moody’s și Standard & Poor’s urmează să dea verdictul în următoarele luni. Până atunci, toți ochii sunt pe întâlnirea de astăzi din cadrul Consiliului ECOFIN, unde miniștrii de Finanțe ai Uniunii Europene vor analiza strategia noastră de reducere a deficitului bugetar.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News