Skip to content
Politică

România, în plin blocaj politic. Jurnalistul Moise Guran arată data la care guvernul ar putea fi demis automat

Ieșirea ALDE de la guvernare și fragilizarea implicită a cabinetului Dăncilă a aruncat România într-un blocaj politic fără precedent. Deja s-a ajuns în situația în care mii de angajați de la Energie și Mediu nu și-au primit salariile din cauza lipsei miniștrilor ALDE. În plus, conflictul dintre Palatul Victoria și Palatul Cotroceni continuă în aceeași manieră, președintele refuzând să numească propunerile de interminari.

În acest context, jurnalistul Moise Guran este de părere că după demisia miniștrilor ALDE, guvernul nu mai funcționează legal și nu mai poate adopta nicio hotărâre sau ordonanță de urgență. Acesta a precizat pentru PSNews.ro că, dacă cabinetul Dăncilă nu obține votul de încredere în Parlament, guvernul va fi demis automat în data de 11 octombrie.

Guvernul pe ansamblul său, iar nu premierul, este unul dintre cele două organe executive ale României, celălalt este Președintele. Premierul nu este șeful Executivului, ci doar șeful unui organ colectiv, în care decizia este consensuală, iar toți membrii răspund solidar pentru aceasta. Guvernul nu poate funcționa fără toți membrii, pentru că el ar rămâne astfel fără răspundere politică. Asta în ciuda faptului că o hotărâre sau o ordonanță nu este semnată de toți miniștrii, ci doar de cei de resort și de premier. În plus, orice act, fie că vorbim de hotărâre de guvern, sau ordonanță de urgență, adoptat în perioada în care guvernul nu este complet, legal este anulabil, chiar dacă apare în Monitorul Oficial. Absența unui ministru pune guvernul în situația de a nu-și mai putea exercita atribuții, implicit și în situația ca prim-ministrul să nu-și mai poată exercita atribuțiile.

Asta înseamnă că, după demisia miniștrilor ALDE, guvernul nu mai funcționează legal și nu poate adopta deci nicio decizie, nicio hotărâre, nicio ordonanță. Constituția ne arată că guvernul este demis dacă prim-ministrul nu își poate îndeplini atribuțiile timp de 45 de zile. În concluzie, dacă nu obține votul de încredere în parlament, guvernul este demis automat, dar abia la data de 11 octombrie, a precizat jurnalistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *