Skip to content
Societate

România, în prim-plan. Momentele în care s-a făcut remarcată la nivel mondial

mae.ro

România a intrat din nou în atenția presei internaționale, după ce miliardarul Elon Musk ar fi închiriat Castelul Bran pentru o petrecere Halloween-ul. A fost doar unul dintre momentele în care țara noastră s-a aflat în centrul atenției. De la performanțe obținute de sportivii români, reuniuni politice la nivel înalt, la vizite ale unor oficiali în contextul războiului din Ucraina, principalele publicații au analizat importanța României la nivel mondial.

Week-end-ul trecut, Castelul Bran a fost închiriat pentru o petrecere privată de Halloween, catalogată una dintre cele mai importante din istoria muzeului. Elon Musk, Angelina Jolie, dar și alte peste 50 de VIP-uri ar fi primit invitația de a petrece Halloween-ul în România.

Simona Halep, depistată dopată – subiect de primă pagină în lume
În urmă cu aproape două săptămâni, lumea tenisului a avut parte de o lovitură, după ce Simona Halep, fost număr unu mondial și câștigătoare a două titluri de Grand Slam, a anunțat că a fost testată pozitiv pentru o substanță interzisă – roxadustat – la US Open. Vestea s-a aflat în atenția principalelor posturi de televiziune din lume și a fost subiect de primă pagină în numeroase publicații.

Performanțele obținute de David Popovici, înotătorul-fenomen, au readus România în atenția întregii lumi. Sportivul care a împlinit 18 ani în septembrie a reușit să aibă un an extraordinar: a câștigat 13 medalii după participarea la cele patru mari competiţii ale natației. Dintre acestea, 11 au fost de aur, scrie euronews.ro.

În plan politic, România va găzdui, în premieră, o reuniune formală a miniștrilor de Externe din țările membre NATO. Summitul va avea loc la finalul lunii noiembrie, la București.

Ministerul Afacerilor Externe va organiza, în perioada 29-30 noiembrie 2022, la București, reuniunea miniștrilor afacerilor externe NATO. Evenimentul se va desfășura la Palatul Parlamentulu, fiind găzduit de ministrul Bogdan Aurescu împreună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat MAE.

La reuniune au fost invitate să participe țări precum Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia şi Bosnia şi Herţegovina.

Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri.

Vizita lui Kamala Harris la București
În luna martie, vicepreşedintele american Kamala Harris a efectuat la Bucureşti prima sa vizită în România de la preluarea mandatului. Oficialul american s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis; la întrevedere a participat şi premierul Nicolae Ciucă.

În contextul războiului din Ucraina, Kamala Harris a reiterat că un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor statelor din Alianţă.

„Statele Unite ale Americii sunt dedicate prieteniei şi alianţei cu România” a arătat ea şi a amintit că în România există prezenţă militară americană prin rotaţie.

În ceea ce priveşte dislocarea de trupe suplimentare, oficialul american a spus că „este o situaţie dinamică şi vom evalua nevoile pe care le avem pentru a menţine stabilitatea în regiune”.

Momentul în care România a găzduit un summit NATO
România a găzduit summitul NATO care a avut loc la București între 2 și 4 aprilie 2008. La evenimentul organizat la Palatul Parlamentului au participat aproape 3.000 de oficiali din 49 de țări, printre care 26 state membre NATO și alte 23 semnatare ale Parteneriatului pentru Pace.

La avea vreme, președintele SUA, George W. Bush, a efectuat o vizită oficială în România, în marja reuniunii de rang înalt. Liderul de la Casa Albă a rememorat momentul vizitei sale la Bucureşti din anul 2002, când un curcubeu a apărut în Piața Revoluției.

A fost un moment pe care nu-l voi uita niciodată. Norii s-au risipit şi a apărut curcubeul. Curcubeul a anunţat zile mai bune pentru România”, a afirmat George W. Bush.

Cu acel prilej, președintele SUA a avut întrevederi bilaterale cu preşedintele României, Traian Băsescu, şi prim–ministrul României, Călin Popescu-Tăriceanu, pe agenda convorbirilor aflându-se teme, precum stadiul relaţiei bilaterale, extinderea NATO, Afganistan, scutul antirachetă, Irak, Marea Neagră, Federaţia Rusă, cooperarea economică, regimul vizelor SUA pentru cetăţenii români (Visa Waiver), cazul Teo Peter.

25 de ani de la vizita preşedintelui american Bill Clinton, la Bucureşti
La 11 iulie 1997, preşedintele Statelor Unite, Bill Clinton, s-a aflat într-o vizită la Bucureşti, fiind primit de omologul său român Emil Constantinescu. A fost cea de-a treia vizită a unui preşedinte american în ţara noastră, după cea a lui Richard Nixon, la 2-3 august 1969 şi cea a lui Gerald Ford, la 2-3 august 1975, conform Agerpres.

Vizita preşedintelui Statelor Unite s-a produs la doar câteva zile după summit-ul NATO de la Madrid, la care România nu a fost invitată să adere la Alianţă, spre deosebire de alte ţări est-europene. Discursul rostit de Bill Clinton în Piaţa Universităţii, în faţa a zeci de mii de oameni, a dat, însă, semnalul că România va fi primită în NATO, aderarea oficială la Alianță fiind ratificată a 29 martie 2004.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *