România în Schengen. Data la care Austria va anunța oficial acceptarea deplină României în Acord

Sursa foto: Flickr

România în Schengen. Potrivit presei austriece, în câteva zile Viena ar urma să anunțe acceptarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, însă decizia va fi însoțită de un nou set de măsuri pentru combaterea migrației ilegale.

Publicația Der Standard informează că ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, este pregătit să confirme susținerea Austriei pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen în cadrul unei întâlniri care va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 22 noiembrie.

România în Schengen. Data la care Austria va anunța oficial acceptarea deplină României în Acord

Totuși, acordul este condiționat de implementarea unor măsuri anti-migrație menite să reducă fluxul de migranți care intră ilegal în Uniunea Europeană prin rutele din Balcani.

Decizia vine în urma unor eforturi ale autorităților din România și Bulgaria de a răspunde cerințelor Austriei privind securizarea frontierelor și gestionarea migrației.

Conform lui Karner, reducerea migrației a fost vizibilă în ultimele luni, cu scăderi semnificative în numărul cererilor de azil: cu peste 40% pentru Bulgaria și peste 70% pentru România.

În plus, trecerile ilegale de frontieră în UE au scăzut cu aproximativ 30%, iar migrația pe ruta Balcanilor s-a diminuat cu 62%.

Karner a subliniat că veto-ul aplicat a fost justificat pentru a atrage atenția asupra traficului ilegal de persoane și a migrației necontrolate, iar scăderea fluxurilor de migranți arată că „suntem pe drumul cel bun”.

Totuși, el a adăugat că acest proces este unul în desfășurare și că este necesar un efort continuu pentru a combate acest fenomen.

Reuniunea de la Budapesta și decizia finală

O decizie oficială urmează să fie luată la Consiliul JAI pe 12 decembrie, însă reuniunea ministerială de la Budapesta este văzută ca un moment-cheie în parcursul României și Bulgariei spre Schengen.

Austria intenționează să adopte un „pachet general” de măsuri anti-migrație pentru a consolida frontierele externe ale UE și pentru a susține acțiunile de prevenire a migrației ilegale.

Decizia a fost primită cu mulțumire de autoritățile române și bulgare, care au colaborat la măsurile de preluare a solicitanților de azil care intră în UE prin frontierele lor, semnalând că sunt pregătite să participe la eforturile europene de securizare a frontierelor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: