Skip to content
Politică

România în Schengen în 2023, mesajele anti-românești din Italia și cum a încercat AUR să se lipească de succesul lui Meloni. INTERVIU cu Victor Negrescu, din Parlamentul European

Victor Negrescu

Într-un interviu pentru PS News, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, vicepreședinte al Comisiei pentru cultură și educație din Parlamentul European, a declarat că România „are o șansă reală” să adere la spațiul Schengen începând cu anul viitor.

„Am insistat ca în luna decembrie să aibă loc un vot în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne, inițiind chiar, cu sprijinul grupului S&D și a peste 50 de eurodeputați din majoritatea grupurilor politice europene, o solicitare pentru a avea o dezbatere pentru prezentarea unui plan concret  de integrare a țării noastre în acest spațiu de liberă circulație”, a precizat eurodeputatul, în exclusivitate pentru PS News.

Victor Negrescu a vorbit și despre alegerile din Italia, susținând că rezultatul acestora îngrijorează Parlamentul European. Totuși, social-democratul nu crede că vom avea un ItalExit „pentru că acest lucru ar duce deservicii Italiei”. „Statistic vorbind, în Italia guvernele nu rezistă prea mult și este posibil să fie aceeași situație și acum”, a mai precizat Victor Negrescu. Cât despre reacția AUR la rezultatul scrutinului din Italia, eurodeputatul a afirmat că partidul condus de George Simion „caută să se asocieze cu un rezultat electoral cu care nu are nimic de-a face”.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul a vorbit și despre mobilizare parțială anunțată în Rusia de Vladimir Putin și amenințarea repetată cu armele nucleare. Victor Negrescu este de părere că Vladimir Putin „este în dificultate și de aceea este important să menținem presiunea și unitatea blocului occidental”.

PS News: Giorgia Meloni, al cărei partid, Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia, FDI), s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică în Italia, a revendicat conducerea următorului guvern. Cum se vede în Parlamentul European rezultatul votului din Italia? Ce semnal primește, de fapt, Europa?

Victor Negrescu: Alegerile din Italia demonstrează faptul că populismul poate câștiga teren pe fondul crizelor succesive și absenței unui răspuns social adecvat la problemele cetățenilor. Rezultatul îngrijorează Parlamentul European pentru că vom avea în Italia un guvern compus din partide politice care promovează un discurs bazat pe ură și pro-Putin. Personal, sunt îngrijorat cu privire la mesajele anti-diaspora românească din Italia, iar oricine laudă viitorul guvern italian susține practic acuzațiile făcute de aceste partide politice împotriva românilor din peninsulă. Cu toate acestea, nu cred că ne putem aștepta la altceva decât la un dialog dificil cu viitorul guvern din Italia. Nu cred că vom avea un ItalExit pentru că acest lucru ar duce deservicii Italiei. Această țară beneficiază de resurse europene consistente, mai ales prin planul de redresare, depinde de economia europeană și are o populație majoritar pro-europeană. 

Rezultatul, însă, nu a fost generat de lupta cu Bruxelles-ul, ci de problemele din Italia, controversele politice și teama de ce vor genera actualele crize în viitor. Statistic vorbind, în Italia guvernele nu rezistă prea mult și este posibil să fie aceeași situație și acum. Oricum, prezența la guvernare va domoli discursul radical în contextul numeroaselor probleme economice și sociale cu care se confruntă această țară.

PS News: Deși Meloni a încercat să se distanțeze de trecutul său de extremă dreapta, ea va conduce o coaliție din care face parte partidul lui Salvini și cel al lui Berlusconi, politician populist cu un trecut marcat de scandaluri, care spune că Rusia „a fost împinsă” să declanșeze războiul din Ucraina. Cum credeți că va arăta Italia după alegerile parlamentare din această țară? La ce schimbări să ne așteptăm?

Victor Negrescu: Cel mai important este ca Italia să susțină în continuare demersurile pentru protejarea cetățenilor europeni și să sprijine lupta pentru libertate și democrație împotriva regimului lui Putin. Partidele care formează această alianță au însă lideri atipici și controversați și ne putem aștepta ca alianța să nu dureze foarte mult.

În ciuda declarațiilor, nu se preconizează schimbări majore, cel puțin în primă instanță, pe această zonă. În plan intern, însă, viitorul guvern va promova probabil o agendă neoliberală pe zona economică, cu tendințe ultra-conservatoare pe zona drepturilor și libertăților.

La finalul zilei, acesta este rezultatul alegerilor și mai ales al sistemului electoral italian care premiază coalițiile și primul partid.

PS News: AUR a transmis, printr-un comunicat oficial, că alegerile parlamentare din Italia sunt o lecţie pe care italienii o dau tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. „Poporul italian a decis să îşi ia soarta în propriile mâini şi să propulseze la putere un guvern patriotic”, susține formațiunea. În ce cheie ar trebui să interpretăm reacția AUR?  Cum este perceput AUR la nivelul Uniunii Europene?

Victor Negrescu: AUR caută să se asocieze cu un rezultat electoral cu care nu are nimic de-a face. Mulți cred că acest partid este o copie nereușită a formațiunilor neo-fasciste din Vestul Europei iar prin sprijinul afișat față de anumite partide extremiste din Italia, arată că nu vrea binele românilor din afara țării și că susține mesajele pro-Putin. 

Partidele populiste din Italia au o agendă anti-europeană și împotriva migranților și a diasporei românești, ceea ce înseamnă că AUR nu se gândește la ei. AUR este identificat la nivelul UE ca fiind un partid extremist, fiind asociat, inclusiv prin mesajul transmis cu privire la situația din Italia, grupărilor politice din Europa care susțin Kremlinului.

PS News: Ați solicitat în plenul Parlamentului European o decizie privind intrarea României în Schengen până la finalul anului. De altfel, preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European, Manfred Weber, a declarat duminică, la Sofia, că Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen. Ce răspunsuri ați primit până acum și cât de aproape este, de fapt, România de integrarea în Spațiul Schengen? 

Victor Negrescu: România are o șansă reală să adere la spațiul Schengen începând cu anul viitor. În acest sens am insistat ca în luna decembrie să aibă loc un vot în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne, inițiind chiar, cu sprijinul grupului S&D și a peste 50 de eurodeputați din majoritatea grupurilor politice europene, o solicitare pentru a avea o dezbatere pentru prezentarea unui plan concret  de integrare a țării noastre în acest spațiu de liberă circulație. 

Suportul Germaniei prin cancelarul social-democrat german, Olaf Scholz, insistențele familiei social-democrate europene și viitoarea dezbatere din plenul legislativului european confirmă faptul că suntem pe drumul cel bun. De altfel, în cadrul campaniei pe care am realizat-o cu sprijinul Partidului Social Democrat și PES activists România, intitulată #RomâniiMerităÎnSchengen, am transmis mesaje tuturor liderilor europeni care pot influența decizia și am primit multe răspunsuri de sprijin, iar în curând voi depune la Consiliul UE mesajele a mii de români din țară și din diaspora pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Consensul politic de la București ajută mult în acest sens. De altfel, urmează și o reevaluare a Comisiei Europene, a frontierelor noastre externe și mecanismelor de lucru peste care trebuie să trecem cu bine. Sunt încrezător și voi face tot ce pot pentru a contribui la realizarea acest obiectiv important pentru țară care va aduce beneficii economice, reputaționale și comerciale României.

PS News: Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat mobilizare parțială în Rusia și a amenințat din nou cu armele nucleare. Totodată, el a spus că vor fi asigurate „condițiile pașnice de organizare a referendumurilor” în zonele ocupate. Ce scoate la iveală, de fapt, această ultimă ieșire a președintelui rus? Simte Vladimir Putin că pierde războiul cu Ucraina?

Victor Negrescu: Federația Rusă este în pierdere de viteză, întâmpină reale probleme economice și are o mașinărie militară învechită care înregistrează pierderi importante pe câmpul de luptă. Deciziile luate, deși predictibile, sunt pripite și par să genereze efectul advers. Vladimir Putin este în dificultate și de aceea este important să menținem presiunea și unitatea blocului occidental. Referendumurile au fost un eșec prin modul în care au fost organizate, iar amenințările făcute denotă multă nesiguranță. Cu toate acestea, trebuie găsite soluții pentru pace, dar și pentru păstrarea independenței și integrității Ucrainei de care depinde și viitorul nostru în regiune. 

PS News: Sunt analiști care susțin, în acest context, că R. Moldova, aflată în calea tancurilor rusești, trebuie să se îngrijoreze în primul rând și să ia măsuri suplimentare de securitate. Ce rol ar trebui să aibă România într-un astfel de scenariu?

Victor Negrescu: Republica Moldova are nevoie de ajutorul nostru și al Uniunii Europene, în primul rând din punct de vedere economic. Investițiile românești, sprijinul pe zona de energie și fondurile europene sunt elemente centrale pentru asigurarea stabilității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova. De aceea, am solicitat prin amendamentele depuse la bugetul european să punem la dispoziția Republicii Moldova fondurile de pre-aderare atât de necesare în acest moment.

Pe zona de securitate, România, împreună cu aliații săi internaționali din NATO și UE, asigură tot sprijinul necesar protejării Republicii Moldova și dezvoltării de capacități naționale de securitate și apărare, iar aceste eforturi vor fi intensificate în perioada următoare. 

Cred însă, că în Republica Moldova riscul este ca problemele să vină din interior, de aceea trebuie consolidată democrația și reziliența acestui stat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *