Skip to content
Societate

România, în topul UE la culturile de porumb şi floarea soarelui

Facebook
" "

România s-a situat pe primul loc în 2020 în ceea ce privește suprafața cultivată cu porumb si floarea soarelui la nivelul Uniunii Europene, dar doar pe locul doi în ceea ce privește producția de porumb, după Franța, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

Cereale pentru boabe, 2020 comparativ cu 2019

" "
" "

Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 2,4%, iar producţia a scăzut cu 37,6%, faţă de anul precedent, din cauza secetei pronunțate în principalele perioade de vegetație a culturilor și lipsei irigațiilor, ceea ce a condus la randamente scăzute la majoritatea culturilor.

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2020, a reprezentat 48,6% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39,5%.

Leguminoase pentru boabe, 2020 comparativ cu 2019

Producția a scăzut faţă de anul precedent cu 48,3%, în timp ce suprafața cultivată cu numai 0,9%.

Plante uleioase, 2020 comparativ cu 2019

Producţia a scăzut cu 35,1%, iar suprafaţa cultivată cu 3,6%. Scăderi ale producţiei s-au înregistrat la floarea soarelui (-41,9%), soia boabe (-26,4%) şi rapiţă (-8,8%).

Cartofi și legume, 2020 comparativ cu 2019

La cartofi, suprafaţa cultivată a scăzut cu 2,4%, iar producţia a crescut cu 2,1%, faţă de anul precedent. În schimb, producția de legume a scăzut cu 0,4%, ca urmare a scăderii suprafeţei cultivate faţă de anul precedent.

România, comparativ cu unele ţări din UE în anul 2020

După cum transmite caleaeuropeana.ro, la porumb boabe s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată şi pe locul doi la producţia realizată, după Franţa, în timp ce la floarea soarelui pe primul loc, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată.

La grâu, România s-a situat anul trecut pe locul patru la suprafaţa cultivată după Franţa, Germania și Polonia şi pe locul şase la producţia realizată după Franţa, Germania, Polonia, Spania şi Italia.

La cartofi, România s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată după Polonia, Germania, Franţa şi pe locul șase la producţia realizată după Germania, Franţa, Olanda, Polonia și Belgia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *