Skip to content
" "
Economie Societate

România, în zodia crizei forței de muncă. CCIR face un pas esențial pentru tineri

psnews.ro

Mihai Daraban, președintele CCIR și Ion Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formarea Profesională Inițială în Sistem Dual, au semnat, marți, protocolul de colaborare în domeniul formării și certificării profesionale în sistem dual.

„Problematica forței de muncă din România este cunoscută de foarte mult timp. Avantajul pe care îl aveam în urmă cu 15 – 20 de ani, când ne lăudam în fața potențialilor investitori străini cu forța de muncă calificată și disponibilă a cam trecut și ne confruntăm cu această  problematică actuală a lipsei forței de muncă pe care am văzut-o și în sondajele pe care instituția noastră le-a făcut în ultimii cinci ani.

De fapt agenții economici permanent, chiar înaintea problemelor legate de fiscalitate, au ridicat problema forței de muncă, drept urmare impunându-se măsuri urgente, astfel că împreună cu reprezentanții statului român să încercăm să intrăm pe un făgaș bătătorit  de alte țări, acela  al învățământului profesional dual,  exemplu fiind cel german, care  vorbește de la sine cu reguli, discuții pe care autoritățile le are în primul rând cu tutorii legali ai copiilor, că până la urmă marele zid de care ne lovim sunt părinții, tutorii legali, care trebuie convinși ei în primul rând de      necesitatea  abordării de către copil a unei profesii care să-i asigure  bunăstarea, viitorul și siguranța zilei de mâine”, a declarat Mihai Daraban.

La rândul rău, Ion Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formarea Profesională în sistemul Dual din România, a arătat că insituția pe care o conduce se află în subordinea Guvernului, și în coordonarea directă a premierului.

Autoritatea a fost înființatâ ca un răspuns la  necesarul forței de muncă tot mai mare. Sistemul de învățământ dual se organizează la solicitarea operatorilor economici care au nevoie de forță de muncă.

Reprezentantul Autorității a specificat că se are în vedere înființarea a opt birouri regionale în parteneriate strict cu Camera de Comerț și Industrie, singura interfață cu operatorii economici. „Suntem în demersul de a crea la nivelul instituției un consiliu consultativ format din operatori economici, cu parteneri de la Camera de Comerț și Industrie, astfel încât să știm nevoia reală de care o reflectă piața forței de muncă și să putem îndruma copiii, tineri absolvenți de clasa a opta, și chiar până la vârsta de 26 de ani către această formă de învățământ generatoare de loc de muncă,  pentru că scopul final al demersului  nostru este de  a asigura forța de muncă acolo unde lispește  în diferite domenii de activitate, iar pe de altă parte să asigurăm tinerilor  oportunitatea ca la vârste de 18 ani să aibă o meserie, o calificare și un venit ca să-și poată întemeia o familie”, a declarat Ion Gabriel Bratu.

Protocolu semnat, marți, la sediul CCIR cuprinde, din partea Autorității  pentru Formare Profesională, susținerea demersurilor referitoare la învățământul profesional dual și identificare nevoilor de calificare, stabilind acorduri de cooperare  cu ministere și țări din UE în vederea dezvoltării  în România a  modelului de învățământ  profesional în sistem dual.

Camera de Comerț și Industria a Românie  va elabora studii privind  evoluția economiei la nivel național, regional, județean și local, publicând anual un raport privind  starea economiei naționale, susținând  consolidarea  capitalului românesc.

De asemenea, CCIR va sprijini  fundamentarea planului de  școlarizare, contribuind la stabilirea ofertei de pregătire pentru învățământul profesional în sistem dual, prin prezența, cu caracter  obligatoriu  în structurile teritoriale  – Consorții Regionale și Comitete locale  de dezvoltare a parteneriatului social  în formare profesională a reprezentanților desemnați de  Camerele de Comerț și Industrie Județene.

Protocol se va derula pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire prin act adițional.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *