Skip to content
Editorial Opinii

România, în zodia doamnei K

România se află zilele acestea – fără doar și poate – într-un război în centrul căruia se află două tabere și un singur scop: controlul justiției. Fiecare dintre cele două tabere, fie că vorbim de Putere, fie că vorbim de Opoziție, se luptă pentru a câștiga ”trofeul izbăvirii”, pentru că, nu-i așa, altfel dormi când știi că poți schimba cursul dosarelor, anula probe, sau de ce nu, că poți chiar să apelezi la constrângeri, amenințări și execuții (vezi ororile de la DNA Ploiești).

Justiția din România a ajuns la un punct de cotitură. Peste noapte, majoritatea românilor s-au transformat în juriști experți, ieșiți parcă recent de pe băncile școlilor. Unii care se autointitulează ”analiști politici”, vânzători, tapițeri, profesori, medici, gunoieri, toți s-au transformat peste noapte în adevărați cunoscători ai justiției, luptători de primul rând ai statului de drept.

România e divizată. În justiție, educație, presă, politică, sănătate. Societatea, însăși, este complet divizată. În România, împreună mai lucrează doar emoția și spiritul civic. Dar și asta rareori. România este țara tuturor posibilităților. Țara în care călăul de ieri devine eroul de azi și invers.

Am mai spus-o și o repet: suntem într-o profundă criză de lideri politici, de cineva căruia să îi pese de noi. De câțiva ani, suntem într-o suferință continuuă și ajungem să tresărim când cineva ne arată respect, iar momentul ”Donald Tusk” demonstrează totul.

Divizarea României, însă, s-a văzut și mai departe de granițele noastre. Iar asta nu ne avantajează deloc, din contră, ar putea să ne dea un șut spre o prăpastie din care cu siguranță nu vom ieși doar cu genunchii juliți.

Succesul doamnei K a devenit, peste noapte, încă un motiv de dispută între cele două Românii. Unii au aplaudat-o, alții au continuat să o critice, însă nimeni nu a ieșit în față să ne explice ce va însemna alegerea doamnei K în funcția de procuror-șef european, pentru România? Se va ieftini cumva mâncarea pe rafturi? Ne va umple buzunarele de bani? Ne va plăti ratele la sfârșitul lunii? Ne va scăpa de șpaga și infecțiile din spitale? Ne va face să rămânem în țară? În niciun caz.

Alegerea domnei K în funcția de procuror-șef european nu îi va convinge pe milioanele de români să se întoarcă în țară, nu ne va rezolva problemele din spitale, nu va stârpi corupția, nu o va schimba pe Dăncilă și nu ne va aduce înapoi demnitatea furată. Însă, un lucru îl va putea face: va pune în conflict o Românie divizată cu o Europă Unită. Pentru că, să nu uităm că pe numele doamnei K este deja o ditamai ancheta în România, țara aia mică ce urmează să sară la gâtul viitorului procuror-șef european.

Că am greșit, noi toți ăștia de ne pricepem și la fotbal, și la medicină și în justiție, când am aplaudat-o și am așteptat-o cu flori la Aeroport, sau când am înjurat-o și am desființat-o pentru tot ce a făcut sau n-a făcut, rămâne să vedem. Un lucru, însă, este cert, din vina sau fără vina ei, justiția din România a ajuns la un punct de cotitură, în care nu știm clar hainele cui va alege să le poarte.

1 comentariu la “România, în zodia doamnei K

  1. Si care este aceea „dita mai ancheta ,sectia speciala a lui Tudorel condusa de Dragnea Penalul si care tine mortisi sa arate ca un penal cum estw GHITA cu minciuni si falsuri are credibilitate,sau am ajuns ca inculpati sa judece magistrați?In Romania totul este posibil cand uni jurnalisti corupti pentru cativa aginti le fac jocurile murdare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *