Agenția independentă MKOR a lansat cu doar câteva zile înainte de alegeri, rezultatele studiului „Consumer Sentiment 2025”, realizat în perioada 24 – 27 aprilie 2025, pe un eșantion reprezentativ de 1750 de respondenți cu vârste între 18 și 65 de ani, cu o marjă de eroare de ±2.5% și un nivel de încredere de 95%. Alegerile prezidențiale din 2025 intră în ultima linie dreaptă sub semnul incertitudinii și al fragmentării.
Comparativ cu cercetarea MKOR realizată la sfârșitul lunii martie, datele actualizate relevă o creștere îngrijorătoare a indeciziei în rândul electoratului, o scădere a intenției declarate de participare la vot și o volatilitate crescută a opțiunilor de vot în turul al doilea.
1 din 5 români declară că nu știe cu cine ar vota în primul tur, iar în scenariile simulate pentru turul 2, între 41% și 55% dintre respondenți nu exprimă o opțiune clară. În paralel, participarea sigură la vot scade vizibil față de martie, în special în rândul susținătorilor lui George Simion și Crin Antonescu.
Într-un climat marcat de tensiune, neîncredere și lipsă de alternative convingătoare, MKOR a reluat studiul independent „Consumer Sentiment 2025” pentru a oferi o imagine fidelă, independentă și actualizată a realității electorale din România.
Răspunsul spontan la întrebarea “Cu cine ai vota?” fără a oferi o listă de opțiuni — evidențiază o dinamică îngrijorătoare pentru toți candidații principali: o creștere accentuată a indeciziei și a absenței unui răspuns ferm.
Comparativ cu studiul realizat în martie, procentul celor fără un răspuns a crescut la 50,9%, semn al unei degradări a mobilizării electorale și a creșterii confuziei în rândul electoratului.
In intenția de vot pentru primul tur, datele colectate la final de aprilie arată câteva schimbări importante față de măsurătoarea realizată la sfârșitul lunii martie.
Tendințe cheie:
- George Simion își consolidează ușor poziția de lider, câștigând +1,9 puncte procentuale față de martie, ajungând la 33,1% dintre voturile valide.
- Crin Antonescu urcă de la 18,8% la 21%, și îl devansează pe Nicușor Dan, care pierde aproape 3,3 puncte procentuale și coboară la 19,4%.
- Victor Ponta continuă trendul descendent, pierzând 2,3 puncte procentuale față de martie, în timp ce Elena Lasconi înregistrează un avans modest, de +2 puncte procentuale.
Deși George Simion își păstrează un avantaj numeric în primul tur, creșterea ponderii alegătorilor indeciși și scăderea participării declarate atenuează semnificația acestor scoruri.
Rezultatul primului tur va depinde în mare măsură de mobilizarea electoratului în ultimele zile și de capacitatea candidaților de a-și reduce rata de abandon electoral.
- În toate scenariile de tur 2 testate, ponderile alegătorilor care nu exprimă o opțiune clară au crescut cu 7-10 puncte procentuale.
- Niciun candidat nu mai depășește pragul de 35% din intențiile de vot exprimate ferm, ceea ce înseamnă că victoria în turul 2 va depinde mai mult ca niciodată de mobilizarea pe ultima sută de metri.
- Indecizia a explodat în special în duelurile fără George Simion (Dan vs. Antonescu sau Dan vs. Ponta), unde peste jumătate dintre alegători refuză să opteze pentru unul dintre candidați.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News