PSnews

Ultima Oră

România, încotro? Daraban (CCIR): Sper să intrăm pe un drum european pe care îl merităm! EXCLUSIV

Marți, 9 mai, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat un eveniment inedit, mai exact o dezbatere despre fonduri europene, la care au participat atât președintele CCIR, Mihai Daraban, cât și comisarul european pentru Politică Regională Corina Crețu, ministrul delegat pentru Fonduri Europene Rovana Plumb și primarului general al municipiului București Gabriela Firea.

Evenimentul a fost organizat de Intact Media Group în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, iar rolul de moderator a fost susținut de Alessandra Stoicescu.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, prezent la eveniment, a susținut un discurs unde a vorbit despre necesitatea resetării normelor de accesare și implementare a fondurilor europene.

”Cred că se impune o resetare a ceea ce înseamnă cod european. Plecând de la realitățile economiei românești, întotdeauna voi face apel la realitățile din teren, pentru că dacă le știm și le conștientizăm, știm pe cine ne bazăm și știm dacă suntem capabili sau nu să implementăm și să accesăm”, a declarat Mihai Daraban.

Mai mult, Daraban a atras atenția, în cadrul evenimentului, că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la inovare, cercetare și digitalizare, ceea ce duce la o ”birocrație excesivă”.

”Cred că trebuie să conștientizăm cele 3 poziții descalificante pentru noi la nivel de clasament al Uniunii Europene: pe penultimul loc la productivitatea muncii, pe ultimul loc la inovare, cercetare și tot pe ultimul loc la digitalizare. Locul nefast pe care îl avem în digitalizare duce la această birocrație excesivă”, a mai adăugat acesta.

Nu în ultimul rând, oficialul a declarat că susține ideea comisarului european Corina Crețu, prezentă la eveniment, potrivit căreia este nevoie de o resetare a formalităților care trebuiesc îndeplinite, adăugând că trebuie luată în considerare și varianta unui ”plagiat pozitiv”.

”Am apreciat foarte mult poziția avută de doamna comisar Corina Crețu zilele trecute în media vis-a-vis de multitudinea de documente necesare de a fi semnate și ștampilate de către cei care accesează fonduri europene și le și implementează. Vă vorbește un om care pentru un proiect transfrontalier la Constanța a semnat și ștampilat pagină cu pagină 26.200 de pagini. Autoritatea de management, 4 inși în același birou cereau câte un document într-un exemplar în original. le-am spus pe bună dreptate că merit și eu cadou măcar o furgonetă să le car hârtiile. Cam așa stau lucrurile. Mie îmi place să spun lucrurile mai direct, nefiind implicat nici în activitatea politică. Cred că această resetare vis-a-vis de formalitățile care trebuiesc îndeplinite. Cred că soluția unui plagiat pozitiv trebuie luată în considerare. Acolo unde nu avem soluții, cred că avem suficiente modele de urmat, măcar în cadrul țărilor care au aderat în primul val. Sper, cu sinceritate, să intrăm pe un drum european pe care îl merităm cu toții”, a conchis președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională a declarat, marți, în cadrul evenimentului că ”România trebuie să accelereze implementarea proiectelor din bani europeni, iar primele plăți trebuie făcute în acest an, astfel încât Comisia Europeană să poată pleda pentru continuarea politicii de coeziune atunci când se va dezbate bugetul Uniunii Europene de după anul 2020”.

„Între țările net contributoare și beneficiare au apărut diviziuni. În ceea ce privește politica de coeziune, este foarte important să demonstrăm că avem nevoie de acești bani, pentru că, la sfârșitul acestui an, noi, ca și Comisie Europeană trebuie să depunem în Parlamentul European bugetul de după 2020 și nu știu cum am putea pleda pentru o politică de coeziune dacă nu începem să facem plăți până atunci, să arătăm că noile state membre au cu adevărat nevoie de această politică de coeziune. Sunt foarte multe provocări: Brexit, migrația, securitatea internă și cea externă, lupta antiterorism, existența unei armate europene. Privirile se îndreaptă către bugetele cele mai mari, iar fondurile de coeziune, împreună cu agricultura, reprezintă 80% din bugetul total al Uniunii Europene”, a spus Crețu.

Mai mult, potrivit acesteia, implementarea proiectelor trebuie urgentată, în condițiile în care 2016 a fost un an pierdut.

„Trebuie să grăbim implementarea proiectelor, pentru că timpul nu mai are răbdare. 2016 a fost un an pierdut. La ora actuală sunt bucuroasă că Guvernul a transmis către Curtea de Audit toate pachetele privind acreditarea instituțiilor de gestionare și control și a făcut apel către Curtea de Audit să vadă aceste documente și să le analizeze cât se poate de urgent, astfel încât Comisia Europeană să fie notificată că instituțiile care vor gestiona cele 23 de miliarde de euro sunt capabile să facă acest lucru. Deci așteptăm notificarea din partea Curții Naționale de Audit, apoi autoritățile române vor putea trimite facturi, astfel încât Comisia Europeană să poată plăti”, a arătat oficialul european.

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi