Skip to content
Editorial Opinii

România, într-o profundă criză de lideri politici: cazul Donald Tusk

Rețele de socializare, și nu numai, au explodat după discursul lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, în limba română, ținut joi seară, la ceremonia prin care România a preluat președinția Consiliului UE.

Inimile românilor au tresărit de mândrie, cel puțin pentru o clipă. Iar asta s-a întâmplat nu datorită clasei politice românești, rămasă repetentă ani la rând la capitolul valori și principii, la iubirea și respectul față de semeni. Cel care este preşedintele Consiliului Europei din 2014 a făcut ca România să tresară, arătându-ne încă o dată care este diferența de calitate dintre un politician profesionist și unul de căpătuială.

Donald Tusk ne-a oferit cea mai frumoasă lecție de diplomație și respect. A vorbit exact așa cum politicienii noștri nu o fac niciodată, iar entuziasmul care a acaparat întreaga opinie publică, imediat după cuvintele adresate de oficialul european, ne-a demonstrat încă o dată (asta dacă mai aveam vreun semn de întrebare) că suntem într-o profundă criză de lideri politici. Suferim după cineva căruia îi pasă de noi și tresărim când cineva ne arată respect.

Într-un moment dificil pentru români, cei cărora le este constant uzurpată demnitatea, copleșiți de grijile și nevoia zilei de mâine, momentul ”Donald Tusk” ne-a amintit de ceea ce am fi putut să avem. Însă, din păcate, Donald Tusk nu îi va convinge pe milioanele de români să se întoarcă în țară, nu ne va rezolva problemele din spitale, nu va stârpi corupția din România, nu o va schimba pe Dăncilă și nu ne va aduce înapoi demnitatea furată. Donald Tusk va merge la el acasă, iar noi vom rămâne tot aici, tot în mâinile aceluiași condamnat însetat de putere, tot conduși de un premier pentru care până și limba română reprezintă o povară (sunt tare curioasă ce a înțeles Viorica Dăncilă din discursul lui Tusk. Ceva îmi spune că încă se chinuie să pronunțe Duckadam).

 

De la Ateneu am plecat, însă, cu o dezamăgire: dacă un discurs submediocru al premierului Dancila era previzibil, m-aș fi așteptat ca președintele Klaus Iohannis să se trezească și să iasă din inutilitatea formală a unui discurs corect din punct de vedere gramatical și tematic. Dar nu s-a întâmplat asta, din păcate. Joi seara, la Ateneu, Donald Tusk a fost ”președintele românilor”. Și el nu va candida la alegerile prezidențiale de anul acesta de la București.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *