Skip to content
Politică

România, între criza economică și promisiunile guvernului

Inquam Photos / George Calin

România se află pe buza prăpastiei din punct de vedere economic. Creditul guvernamental a crescut în luna iulie cu 1,6 % faţă de luna iunie şi cu 29,5% faţă de iulie 2019, soldul total ajungând la 133,5 miliarde lei, arată datele publicate marţi de BNR. În termeni reali, creşterea an la an a fost de 26%.

Guvernul Orban a reușit să facă în primele șapte luni ale anului 2020 un deficit de 50 de miliarde de lei, adică aproape triplu față de aceeași perioadă a anului 2019. Asta, în condițiile în care pensiile nu au fost mărite cu 40%, alocațiile nu au fost dublate, iar investițiile în infrastructură se lasă așteptate.

Aceste date nu vin decât să confirme situația dramatică în care se află economia românească.

Promisiunile guvernului PNL

Acum mai bine de două luni, premierul Ludovic Orban și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu au prezentat un plan complex de relansare a economiei. Se anunța o relansare economică în forță și Cîțu vorbea de revenirea economică în V. De atunci, peste 1.000 de firme românești au intrat în insolvență, iar în ultimele șapte luni peste un milion de români și-au pierdut locul de muncă.

Din planul de 100 de miliarde de euro promis de Orban au mai rămas doar declarațiile. Se pare că toată relansare economică se baza pe banii europeni care vor ajunge abia în septembrie anul viitor.

PNL și pandemia și-au dat mâna

România se afla într-o situație complicată din punct de vedere economic și până la venirea pandemiei. Chiar dacă guvernul PNL spune că toate problemele econmice sunt cauzate de pandemie, lucrurile nu stau chiar așa. Deficitul bugetar a explodat anterior manifestării efectelor crizei Covid-19 și s-a adâncit în timpul acestei crize.

Situația economică este dezastroasă în primul rând din cauza inacțiunii guvernului și mai apoi din cauza pandemiei. De la preluareaa mandatului, Ludovic Orban s-a gândit doar la organizarea alegerilor. Amânarea tuturor deciziilor în speranța câștigării alegerilor arată modul politicianist în care este condusă România. Principiul după care funcționează PNL astăzi pare deopotrivă simplist și distructiv: Nu contează cât de rău va arăta economia, noi vrem să guvernăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *