România, invadată de droguri, nu are nicio clinică de stat pentru tratarea dependenței

Sursa foto: Unsplash

Fenomenul drogurilor în România a luat o amploare fără precedent în ultimii ani. Recent, autoritățile românești în frunte cu CSAT și cu Ministerul Justiției par că vor să declare război drogurilor. Într-un raport de zilele trecute al Curții de Conturi se afirmă că însuși statul român pune bețe în roate luptei împotriva drogurilor. 

Fostul șef al Serviciului Antidrog din București trage un semnal de alarmă: “De-a lungul timpului, decidenții politici nu au realizat gravitatea fenomenului”. Din cei 50.000 de polițiști din toată țara, doar circa 300 sunt pe zona antidrog, spune el. Și pentru ca tabloul să fie complet, astăzi, în România, nu există nici măcar o clinică de stat pentru tratarea dependenților de droguri.  România a recunoscut joia trecută, într-o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, că drogurile sunt o problemă gravă pentru țara noastră, una care ține de siguranța națională.

Cităm din comunicat: ”Membrii CSAT au ajuns la concluzia că, prin gravitate, modalități de manifestare, repetabilitatea acțiunilor și cumulul prejudiciilor aduse atât în planul sănătății, prin punerea în pericol a vieții sau a calității acesteia, cât și în planul siguranței publice, pe fondul conectării țării noastre la trasee și rute internaționale de transfer/transport al stupefiantelor, consumul de droguri și alte substanțe stupefiante prejudiciază valorile de securitate națională prevăzute de Constituție și legislația în domeniul securității naționale. Astfel, sunt afectate ordinea de drept și climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, a libertăților și a îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor”.

Un document recent al Curții de Conturi indică faptul că lupta împotriva drogurilor este foarte strâns legată de cea împotriva corupției. Specialiștii Curții au luat la puricat documentele instituțiilor statului român în ceea ce privește serviciile de asistență pentru consumatorii de droguri.

Astfel, s-a descoperit că în perioada 2007-2010, statul român, prin Agenția Națională Antidrog, “a efectuat investiții de la bugetul de stat pentru crearea a trei comunități terapeutice în comuna Mica jud. Cluj (813.228 lei), în orașul Bălan jud. Harghita (505.585 lei) și în comuna Recea-Dejani jud. Brașov (2.001.794 lei).

Pe lângă aceste investiții au fost efectuate cheltuieli cu dotarea acestor centre în valoare totală de 529.721 lei. Deși centrele de la Bălan și Dejani, prevăzute fiecare cu o capacitate de 30 de beneficiari, au avut integral dotările necesare funcționării, în fapt, acestea nu au funcționat niciodată, Procesul de operaționalizare a acestora a trenat, motivat în anul 2019 de procedura greoaie privind angajarea personalului necesar, cadrul legislativ aplicabil care nu permitea externalizarea serviciilor de asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri și numărul relativ mic al beneficiarilor.

Aceste comunități terapeutice nu au fost niciodată operaționale, entitatea făcând precizarea că imobilele menționate mai sus sunt în proces de transfer către alte instituții, iar beneficiarii care au nevoie de servicii de tip comunitate terapeutică sunt referiți către alți furnizori de servicii privați care pot oferi astfel de tratament”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL