Skip to content
Politică

România, la capătul unui deceniu de ”USL-ism devastator”. Ioan Stanomir: E nevoie de reforma statului pentru a ieși din acest marasm

Politologul Ioan Stanomir este de părere că România se află la capătul unui deceniu de ”USL-ism”, un mod de a face politică ce a contribuit la devastarea și la desfigurarea sistemului justiției independente. Stanomir îi consideră pe Victor Ponta și pe Crin Antonescu inițiatorii regimului Dragnea. Politologul a indicat și soluția pentru ieșirea din această situație, ea constând într-o reformă profundă a statului.

Cred că România se află la capătul unui deceniu de USL-ism. Tragedia bufă a domnului Tăriceanu, pe cale de a fi trădat de colegii alături de care a trădat în anii din urmă, reprezintă un episod din această istorie ce pare fără de sfârşit. El nu este însă singurul. În aceeași logică intră și revenirea lui Victor Ponta şi reinventarea lui Mircea Diaconu. Pentru Ponta, ca şi pentru Diaconu, dezordinea din PSD reprezintă o oportunitate.

Am avut un USL atât în forma clasică, cât și într-o variantă redusă sub forma alianței PSD-ALDE. Lucrul acesta este important, pentru că fără USL şi impactul său asupra spaţiului politic din România, PSD nu ar fi atins scorul din anul 2016, scor care îi permite să ignore, suveran, nemulţumirea populară. Politica uselistă a contribuit la devastarea şi la desfigurarea sistemului justiţiei independente. Victor Ponta şi Crin Antonescu au iniţiat regimul Dragnea. Ca simptome ale derivei instituționale prin care trecem, pot expune cazul Liei Savonea la CSM şi demisia retrasă a Danei Gârbovan.

Cât despre preşedintele Republicii, fermitatea lui de acum nu poate face uitată pasivitatea sa anterioară. Prerogativele şefului de stat au fost constant atacate şi subminate. Cred că este nevoie de reforma statului pentru ieşirea din marasmul uselist al acestui deceniu”, a conchis politologul pentru PSNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *