Secolul XX a fost marcat de numeroase evenimente care au schimbat istoria lumii și implicit a României. Europa a fost perindată de evenimente precum Primul Război Mondial, cel de-al Doilea Război Mondial, instaurarea unor regimuri totalitare precum cel fascist, nazist sau comunist în unele state europene.
Pentru România, unul din momentele decisive a fost cel din data de 23 august 1944. A fost ziua în care România a întors armele împotriva Germaniei Naziste, ziua în care în același timp comuniștii au ajuns la putere înscăunându-se un nou cabinet, Blocul Național Democrat. Din acesta făceau parte partidele istorice, dar și comuniștii.
23 august a devenit Ziua Națională a României odată cu instaurarea regimului comunist și era sărbătorită cu fast, parade militare și spectacole omagiale cu pionieri și muncitori.
Cum a mințit Raed Arafat la conferința de presă de după tragedia de la Victor Babeș. DSU știa de problemele TIR-urilor ATI
Vlad Voiculescu, bâlbe după tragedia de la Victor Babeș. Ministrul arată spre Arafat și dezvăluie involuntar o nouă gafă de comunicare
Candidat surpriză al USR la şefia Institutului Cultural Român: un actor de apartament, student mediocru
După Vlad Voiculescu, și Stelian Ion încinge spiritele în coaliție. De la ce a pornit conflictul cu UDMR
De ce nu va ieși USRPLUS de la guvernare, chiar dacă Vlad Voiculescu va fi demis de la Ministerul Sănătății
Momentul rămâne unul din cele mai controversate din istoria României Moderne. Referitor la acesta, redacția PSnews.ro l-a contactat pe istoricul Vlad Nistor pentru a oferi reflecția sa asupra însemnătății acestei zile pentru țara noastră.
„Evenimentul a fost cu totul exacerbat, nu numai exagerat în propaganda comunistă, dar pentru România a fost un moment absolut salvator pentru că altminteri teritoriul național al României s-ar fi transformat în loc de desfășurare pentru continuarea războiului, cu consecințe dezastruoase pentru țara noastră.
În al doilea rând, este clar că partidele politice istorice și agenții sovietici, care erau reprezentanții Partidului Comunist Român, dar mai ales Regele, au avut un rol fundamental. Fără curajul Regelui și fără hotărârea apropiaților lui, cei mai mulți dintre ei de aceeași vârstă cu Regele Mihai, nu s-ar fi întâmplat probabil nimic. România s-a aflat și atunci într-un moment de maximă șansă pe care a știut din fericire să o folosească”, a precizat pentru PSnews.ro istoricul Vlad Nistor.