Skip to content
Coronavirus

România, la coada Europei în ceea ce privește vaccinarea anti-Covid. Cum arată clasamentul european

Inquam Photos / Octav Ganea

În România, autoritățile trec printr-un impas în ceea ce privește ritmul și numărul celor vaccinați. Comunicarea pe marginea aceasta este slabă, iar campania de vaccinare pare că s-a împotmolit complet. De la anunțul triumfător al lui Klaus Iohannis de la începutul lunii mai în care spunea că România va depăși 100.000 de vaccinuri administrate zilnic, la o lună distanță ne trezim într-o realitate paralelă în care numărul celor vaccinați zilnic cu prima doză nu sare de 16.000.

România, la coada Europei privind vaccinarea

Dacă ne uităm peste ultima săptămână, intervalul 28 iulie – 3 august, constatăm că s-au vaccinat 68.195 de persoane, România atingând abia la două luni distanță de la predicțiile făcute de autorități, pragul de 5 milioane de vaccinați. Până la 1 august, autoritățile sperau că vor exista 10 milioane de persoane vaccinate. Practic, cu doar 25,2% din totalul populației adulte complet vaccinate, România se află pe penultimul loc în UE la vaccinare. În acest moment doar Bulgaria stă mai prost decât țara noastră. Majoritatea statelor europene au depășit pragul de 50% de persoane complet vaccinate. Astfel, Italia (53,4%), Portugalia (57,5%), Spania (59,3%), Marea Britanie (58,1%), Belgia (61,2%), Olanda (53,8%), Germania (53,1%), Austria (52,9%), Danemarca (56,8%) și Ungaria (55,9%) sunt state care au reușit să vaccineze peste jumătate din populația adultă. Alte state se apropie vertiginos de pragul de 50% – Franța (49,1%), Cehia (46,3%), Polonia (46,3%), Lituania (45,1%), Grecia (48,8%) și Suedia (41,7%). Altele sunt într-o zonă gri, apropiindu-se de pragul de 40% din totalul populației adulte complet vaccinate – Letonia (36%), Estonia (37,7%), Finlanda (36,4%), Slovacia (36,9%), Slovenia (39,2%) și Croația (36,8%). România cu doar 25,2% se poate compara cu state doar din afara Uniunii Europene precum Rusia (18%), Kazahstan (21,3%) sau Azerbaidjan (21,4%).

Culmea e că țara noastră nu a avut un start deloc prost. La sfârșitul lunii martie, țara noastră atingea pragul de 1 milion de persoane complet vaccinate. Ca pondere din totalul populației, depășeam în acel moment state precum Franța, Italia, Polonia sau Cehia. În timp însă campania a încetinit dramatic. Una dintre cauze a fost hiper-entuziasmul autorităților. Acesta a fost vizibil pe 13 mai, atunci când Klaus Iohannis a ieșit public și l-a contrazis pe premierul Cîțu în ceea ce privește măsurile de relaxare. Șeful statului a anunțat că relaxările vor începe în două zile, pe 15 mai și nu pe 1 iunie așa cum anunțase premierul. În ziua respectivă, în România erau vaccinate cu ambele doze 2.636.000 de persoane, iar alte 3.789.000 de peroane primiseră deja prima doză. Ritmul vaccinării mergea bine, în jur de 40.000 de noi persoane vaccinându-se zilnic. La sfârșitul lunii mai deja acest număr se reduce la jumătate. Între 30 și 31 mai doar 20.536 de persoane noi se mai vaccinaseră. Relaxarea abruptă a măsurilor restrictive a determinat o relaxare în mentalul colectiv. Brusc, urgența vaccinării nu mai era percepută drept o urgență. Rezultatul a fost o pantă descendentă în intenția de vaccinare. State în care vaccinarea nu era bine percepută în rândul populației inițial au trecut la o nouă etapă în care populația a devenit mult mai conștientă de necesitatea vaccinării. Franța și Croația deja ne depășeau. În România efectul a fost practic invers majorității statelor europene – am avut un început bun, dar un sfârșit prost.

Astfel, țara noastră continuă să rămână la coada Europei în ceea ce privește vaccinarea și pierde zilnic tot mai mult teren.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *