Skip to content
Opinii & Analize

România, la coada Europei în privința sistemului medical. Soluția Guvernului: mai puțini bani pentru Sănătate

psnews.ro
" "

Ieri, Guvernul a dat publicității documentul cu privire la bugetul pe anul 2021. Proiectul legii bugetului de stat 2021 a fost pus cu această ocazie în dezbatere publică. Guvernul preconizează o creştere economică de 4,3% în 2021, urmată de 4,7% în 2022, 5% în 2023 și 4,9% în 2024. Totodată, deficitul bugetului general consolidat de 7,16% din PIB în acest an, urmând să scadă la 5,84% din PIB în 2022, 4,37% din PIB în 2023 şi 2,89% din PIB în 2024.

Bani mai puțini pentru Sănătate

" "
" "

Interesant de observat e că Ministerul Sănătății, va primi 17,4 miliarde lei, adică cu 11,2% sub execuția pe 2020. Din această sumă, 2,3 miliarde ar urma să se ducă pe cheltuieli de personal, 4,8 miliarde le bunuri și servicii, iar 9,5 miliarde pe transferuri între unități ale administrației publice.

Privind lucrurile și mai în detaliu, observăm că 900 milioane de lei din bugetul Ministerului Sănătății sunt destinați achiziției de vaccinuri împotriva COVID-19, iar 500 milioane de lei din bugetul Ministerului Sănătății sunt pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital necesare operaționalizării centrelor de vaccinare împotriva COVID-19. Așadar un total de 1,4 miliarde sunt alocați pentru lupta împotriva epidemiei de coronavirus, adică aproape de două ori mai puțin decât cheltuielile cu personalul ministerului. Tăierea fondurilor pentru Ministerul Sănătății și alocarea unei sume atât de mici pentru combaterea epidemiei sunt cel puțin curioase. Stoparea și diminuarea efectelor epidemiei de COVID-19 ar trebui să reprezinte principala prioritate a statului. Nu pare a exista în acest moment o justificare solidă pentru diminuarea fondurilor pentru sănătate. Acest lucru este valabil cu atât mai mult cu cât, Guvernul taie de la Sănătate, dar alocă cu 16,5% mai mult la bugetul Camerei Deputaților și cu 49,4% mai mult Serviciului de Protecție și Pază. De pildă SPP primește aproape jumătate din banii alocați pentru achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19, respectiv 397 de milioane de lei.

Dincolo de lupta împotriva coronavirusului, a doua mare prioritate a statului ar trebui să fie modernizarea sistemului medical din România. Dacă tragediile de la Neamț și București nu v-au convins deja de necesitatea acestui proiect de modernizare, un studiu al Universității John Hopkins din Statele Unite cu privire la eficiența sistemelor medicale, ar trebui să ne pună serios pe gânduri.

România, codașa Europei în privința sistemului medical

În octombrie 2019, Universitatea John Hopkins din Statele Unite lansa primul Indice Global al Securității Sanitare (Global Health Security Index). Indicele reprezenta o analiză minuțioasă a țărilor care erau cel mai bine pregătite să facă față unei epidemii sau pandemii. România se află pe locul 60 în lume în acest index și pe penultimul loc în Uniunea Europeană, după Bulgaria. Sistemul medical din România este unul dintre cele mai slabe din Uniunea Europeană. Kenya de pildă are un sistem medial mai performant decât cel din țara noastră. La nivelul Uniunii Europene, Olanda are cel mai performant sistem medica, asta dacă eliminăm Marea Britanie care este clasată pe locul doi în lume. Țări care mai au sisteme medicale performante sunt Franța, Danemarca, Suedia și Finlanda.

Revenind la țara noastră, România se află pe locul 86 în lume la capitolul: capacitatea personalului medical în clinici, spitale și centre comunitare de ajutor. Avem 266 de medici la 100.000 de locuitori și doar 641 de asistenți medicali la 100.000 de locuitori. Din punctul acesta de vedere Belarus stă mult mai bine decât România, având aproape de două ori mai mulți medici la 100.000 de locuitori (407 medici la 100.000 de locuitori). Stăm așadar prost la capitolul personalului medical care este de cele mai multe ori depășit.

Stăm la fel de prost la capitolul sistemelor de laborator, unde ne aflăm pe locul 95 în lume. Sistemul național de laborator din România are capacitatea de a conduce teste pentru 6 din cele 10 teste cheie definite de Organizația Mondială a Sănătății. Institutul Cantacuzino care servește drept principal reper al sistemelor de laborator din țară este cel care poate face aceste 6 teste.

România e la coada Europei și când vine vorba de speranța de viață. În România, speranța de viață în medie este de doar 75 de ani, mai mică decât în Spania (82 de ani), Italia (82 de ani), Polonia (77 de ani), Slovacia (76 de ani), Cehia (78 de ani) sau Grecia (81 de ani).

Sistemul medical din România trebuie modernizat drastic. Atâta vreme cât nu vom avea reforme serioase care să se centreze pe stoparea „exodului de creiere”, creșterea capacității și calității personalului medical, modernizarea spitalelor, finanțarea cercetării și tehnologizarea unităților medicale, Românai va rămâne codașa Europei la capitolul Sănătate. E greu de crezut că toate aceste lucruri se pot face cu fonduri insuficiente pentru Sănătate.

" "

1 comentariu la “România, la coada Europei în privința sistemului medical. Soluția Guvernului: mai puțini bani pentru Sănătate

  1. & Ăsta o fi nesatisfăcut că românii nu au aceleași „necesități medicale” ca și occidentalii, ?
    Sunteți de părere că „liberalii” au construit bugetul pe conceptul „fiecăruia după necesități”, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *