Skip to content
Video

România, la masa ICC. Daraban: Am început să însemnăm ceva pentru ei EXCLUSIV

PSnews.ropsnews.ro

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a fost invitatul celei mai recente ediții a interviurilor video PSnews.ro, ocazie cu care a discutat despre mai multe subiecte importante privind comerțul românesc, dar și activitatea instituției pe care o conduce.

Printre aceste subiecte s-a numărat și cea mai recentă Întâlnire a Șefilor Permanenți ai Comitetelor Naționale din Camera de Comerț Internațională (ICC), desfășurată la Paris în perioada 20-21 iunie, unde s-a discutat, printre altele, Prioritățile Strategice ale Camerei de Comerț Internaționale pentru anul 2018, precum și Politicile ICC și Afacerile Globale.

Mihai Daraban a subliniat importanța acestui comitet în ceea ce privește schimburile internaționale și desfășurarea acestora cât mai profitabil și transparent.

”Comitetul ICC (International Chamber of Commerce) este sigur cea mai mare organizație de business din lume – practic, membrii ICC angajează un miliar de oameni la nivel planetar. ICC e singura organizație care intră la OECD, Banca Mondială… era să spun Banca Monetară, la Fondul Monetar Internațional, a devenit membru-asistent al Organizațiilor Națiunilor Unite. Este o organizație de business foarte puternică și foarte influentă. Pentru cei care știu mai puțin, ICC-ul este instituția care eliberează contractele standard comerciale în comerțul exterior internațional, celebrul ”Incoterms”, reguli în domeniul comerțului internațional în linie cu Organizația Mondială a Comerțului. Nu în ultimul rând, arbitrajul internațional, celebrul arbitraj internațional de la Paris”, a subliniat șeful CCIR.

Mai mult decât atât, acesta a punctat că țării noastre îi este favorabilă asocierea cu ICC, lucru la care s-a lucrat intens încă de când a preluat conducerea Camerei de Comerț și Industrie a României. Daraban a arătat că, în ultimii ani, Comitetul național a reușit să se facă remarcat și a ajutat mult economia țării: ”Este o organizație în care ar trebui să participăm, pentru că noi suntem un caz mai special. Camera de Comerț a României ține Comitetul național ICC în România din 2001. Comitetul acesta național, până am venit noi la conducerea CCIR, avea doar șapte membrii mari și lați, și acum are 170. A crescut exponențial. Vă spun, până acum, datorită acestui număr mic de membrii, Camera României n-a fost niciodată invitată la o ședință de asemenea amploare a ICC-ului, unde au fost și alegeri pentru forurile internaționale. Am început să fim băgați în seamă la nivel internațional. E o veste bună. Am început să însemnăm ceva pentru ei, inclusiv arbitrajul comercial în România a fost revigorat. Probabil știți, de trei ani de zile, președintele Curții de Arbitraj Internaționale de pe lângă Camera României este profesorul Ștefan Deaconu, a fost și consilier prezidențial vreo 9 ani pe Drept și legislație, echipa dânsului – pe care și-a făcut-o fără niciun fel de influență de la noi – e formată din membrii ai celor mai importante Case de avocați din România – (…) e formată din arbitrii și juriști de reputație internațională aș putea spune. Din cei 162 de arbitrii, 60 sunt străini, adică firmele care activează în România și aleg ca soluție litigioasă arbitrajul sunt libere să-și aleagă arbitrii străini. Această organizație a început să funcționeze foarte bine”

Puteți urmări secvența începând cu minutul 20:24 și până la 24:28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *