România la poarta Schengen. Ce măsuri dure putem lua împotriva Austriei

Sursa foto: Facebook

Ministrul austriac de interne sfidează, din nou, asa cum am anticipat, UE și tratatele sale, scrie Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, în prezent președinte al Asociației pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC), într-o postare pe pagina sa de Facebook, în care detaliază și ce pot face autoritățile în acest caz: pot întrerupe cooperarea polițienească cu Austria, pot suspenda aplicarea acordului de la Dublin în relația cu Austria sau pot introduce controale corporale pentru toți austriecii care intra în România.

Nicolaescu este de părere că se poate face inclusiv o campanie de informare publică în Austria în care să le fie comunicat austriecilor adevărul despre refuzul absurd al ministrului austriac de Interne de a primi România în Spațiul Schengen.

Redăm mai jos, integral, postarea lui Răzvan Nicolescu:

„Ministrul austriac de interne sfideaza din nou, asa cum am anticipat, UE si tratatele sale.
Ce pot face autoritatile? Pot intrerupe cooperarea politieneasca cu Austria. Pot suspenda aplicarea acordului de la Dublin in relatia cu Austria. Pot introduce controale corporale pentru toti austriecii care intra in Romania. Pot da afara din Romania vehiculele economice austriece toxice. Nu ma refer la micii investitori onesti sau la organizatii serioase ca Erste. Pot cere Comisiei Europene sa isi indeplineasca rolul de gardian al Tratatelor care presupune atacarea situatiei generata de Austria la CJUE.
Frontiera trebuie protejata intr-un fel in care nici mustele sa nu intre sau sa iasa din Romania fara ca sa se stie.
Se poate incepe o campanie de informare publica in Austria in care sa le fie comunicat austriecilor adevarul :
1. Liderii lor actuali sunt niste mincinosi si niste impostori;
2. Austria nu are granita cu Romania;
3. Aderarea Romaniei la Schengen va reduce migratia pentru ca resursele actuale vor fi realocate eficient;
4. Romania nu este o sursa de migratie,
iar la trafic de persoane stam mai bine decat Austria raportat la cazuri/numar de locuitori;
5. Amanarea aderarii inseamna poluare. Poluarea genereaza schimbari climatice. Schimbarile climatice genereaza migratie.
6. Amanarea aderarii la Schengen este ilegala pentru ca se incalca principiul cooperarii loiale garantat de tratatele UE. De asemenea, Austria a incalcat art. 2 din Tratatul UE dicriminandu-i pe romani si bulgari in raport cu croatii”.

Austria respinge apelul Ursulei von der Leyen ca Viena să renunțe la opoziția sa față de aderarea României și Bulgariei la Schengen

Austria a respins apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, susţinând că extinderea în prezent a zonei de liberă circulaţie nu are niciun sens, relatează joi Euractiv.

În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen i-a cerut Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen „fără nicio întârziere”.

Totuşi, Viena a respins rapid solicitarea.

„În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa şi, în multe ţări, se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania şi Polonia”, a declarat ministrul de interne austriac Gerhard Karner.

„La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”, a adăugat el.

Austria blochează aderarea celor două ţări (la Schengen), temându-se de un aflux de migranţi ilegali. Potrivit guvernului austriac, România şi Bulgaria nu şi-ar putea controla eficient frontierele, care ar deveni frontiere externe ale Uniunii Europene după aderarea celor două ţări la Schengen.

Ursula von der Leyen a subliniat miercuri că România şi Bulgaria au devenit deja un model ”arătând cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările” de migranţi.

„Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim în sfârşit, fără nicio întârziere”, a adăugat şefa Comisiei Europene în discursul său privind starea UE.

Partidul cancelarului Karl Nehammer devine tot mai izolat în Europa

Poziționarea Austriei vine în ciuda faptului că oficialii de la Viena au pierdut bună parte din încrederea partenerilor europeni.

526 de eurodeputați au votat, la începutul lunii iulie, pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, iar Spania a declarat că este una dintre prioritățile sale la șefia Consiliului European, care se va termina la finalul lui 2023.

Partidul ÖVP, condus de cancelarul Karl Nehammer devine tot mai izolat în Europa, pe acest fond. Rezoluția cere intervenția justiției europene împotriva dreptului de veto al Austriei și, totodată, să calculeze pierderile economice pe care le suferă cele după state pe fondul neacceptării în spațiul Schengen.

Conform taz.de, chiar și președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a susținut la finalul lunii decembrie că regretă decizia guvernului.

Există mai multe voci de la Bruxelles care spun că susținerile Vienei – combaterea migrației ilegale – nu reprezintă criterii clar definite pentru aderarea la Schengen.

Parlamentului European a votat rezoluția după ce fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolaescu, în prezent președinte al Asociației pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC) a sesizat forul legislativ.

El a susținut că România trebuie să primească despăgubiri de aproximativ 200 de milioane de euro pe lună pentru prejudiciul adus economiei.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: