România, la un pas de o dublă epidemie

Sursă foto: Pixabay

În plină criză cu proteste și amenințări în sistemul medical, România este la un pas de a avea o dublă epidemie: de rujeolă, deja declarată, şi în curând de gripă, atrag atenţia medicii. Sunt deja zeci de decese înregistrate din cauza ambelor boli, iar spitalele sunt copleşite. Am ajuns aici pentru că fugim de vaccinuri, deși s-au dovedit cea mai eficientă terapie pentru a evita formele severe ale unei boli. Într-un nou episod „Pacient în România”, vedem cât de copleșitoare este situația la camerele gardă.

„Chiar avem copii în camera de gardă care așteaptă. Nu am niciun loc liber în secție, aștept să mai externăm acum la prânz, dar se vor ocupa imediat”, spune medicul Gheorghita Jugulete de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

„Ni se întâmplă la pacienți prezentați în cursul nopții să trebuiască să rămână camera de gardă până a 2-a zi”, spune și dr. Cătălin Apostolescu.

Cine ajunge în această perioadă la camerele de gardă ales spitalelor are senzația că se află în sala de așteptare a unei gări imense. Doar că vorbim despre oameni bolnavi, care ajung la urgență cu forme severe ale unor boli care ar putea fi duse pe picioare dacă pacienții ar fi fost vaccinați. Într-o singură zi, și 300 de bolnavi cu gripă sau rujeolă ajung la spital.

„99% din cei care se prezintă cu gripă sunt nevaccinați. Nu m-am gândit, nu am avut timp până la eu nu ma vaccinez, că eu nu cred în vaccin. Avem tot spectrul de opinii”, spune medicul Cătălin Apostolescu.

De la Institutul Matei Balș mergem la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului. Camera de gardă este și aici un furnicar, plină de copii bolnavi și părinți speriați.

În camera de gardă sunt inclusiv copii nou-născuţi. Unul dintre ei este în stare gravă. Personalul medical face tot posibilul să îl ajute

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: