UPDATE România, lovită de ger și ninsori. Intervenţii ale angajaţilor MAI

Drum
Sursa foto: Foto: Administrația de Stat a Drumurilor

UPDATE, ORA 19.17

Angajaţii Ministerului de Interne au intervenit, sâmbătă, în patru judeţe şi în Capitală pentru a debloca şapte autovehicule înzăpezite, precum şi pentru îndepărtarea a 98 de copaci şi a trei stâlpi de electricitate, care au avariat 80 de autoturisme şi o casă.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis că, sâmbătă, în contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, angajaţii MAI au intervenit pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase (ninsori, viscol şi vânt), care au afectat 12 localităţi din patru judeţe şi municipiul Bucureşti.

Astfel, în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Olt, Prahova şi în municipiul Bucureşti, angajaţii MAI au intervenit pentru deblocarea a 7 autovehicule înzăpezite, precum şi pentru degajarea a 98 de copaci şi 3 stâlpi de electricitate, care au avariat 80 de autoturisme şi o casă.

La această oră, nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia închisă sau cu restricţii de tonaj ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile.

”Cetăţenilor care intenţionează să meargă în acest week-end în staţiunile montane le recomandăm să se intereseze asupra condiţiilor meteo şi a stării în care se află traseul pe care intenţionează să îl urmeze, iar dacă riscurile sunt prea mari, să evite deplasările. De asemenea, le recomandăm conducătorilor auto să manifeste prudenţă la volan mai ales atunci când circulă pe drumurile acoperite cu polei sau zăpadă pentru a evita producerea unor accidente, care pot avea consecinţe deosebit de grave”, au arătat reprezentanţii MAI.

Aceştia au reamintit obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante certificate. În situaţia nerespectării acestei măsuri de siguranţă, pe lângă sancţiunea amenzii, cuprinsă între 1.305 lei şi 2.900 de lei, va fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

În Bucureşti, în intervalul orar 10.00 – 14.00, poliţiştii locali au acţionat pentru verificarea modului în care operatorii de salubritate respectă obligaţiile care le revin privind deszăpezirea şi pentru depistarea zonelor în care există posibilitatea depunerii de zăpadă.

În urma activităţilor desfăşurate şi a monitorizării video, s-a constatat că operatorii de salubritate au acţionat prin pluguire si împrăştiere de material antiderapant pe străzile din Urgenţa 1 şi 2, precum şi acolo unde au fost solicitaţi să intervină, cu precădere în zona podurilor, pantelor, rampelor, pasajelor. Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă, carosabilul “fiind la negru” pe principalele artere.

În Bucureşti, au fost semnalaţi 42 de copaci căzuţi şi 21 de autoturisme avariate.
Citește mai mult AICI

UPDATE, ORA 16.03

Nou episod de iarnă în România. Orașele cele mai afectate unde utilajele au ajuns în șanț. Meteorologii anunță un val de ninsori până la jumătatea săptămânii viitoare.

Nou episod de iarnă în România

Este iarnă în toată regula în mai toată ţară. A nins şi a viscolit în această noapte în majoritatea zonelor. Şi n-au lipsit nici incidentele. La Cluj, utilajele de deszăpezire au intervenit cu greu, iar unele au ajuns chiar în şanţ din cauza zăpezii.

Ninsorile au adus probleme şi în Suceava, unde un copil a ajuns la spital în urma unui carambol între 4 maşini, produs tot din cauza ninsorii abundente. Şi în Capitală, ploaia torenţială de aseară s-a transformat în ninsoare.

În Cluj a început să ningă încă de aseară, iar zăpada depusă pe asfalt a îngreunat circulaţia maşinilor, Mai ales că utilajele de deszăpezire au intervenit cu greu sau chiar nu au ajuns deloc la intervenţie.

Cum este şi cazul unei maşini de deszăpezire care a ajuns în şanţ în timp ce curăţa zăpada de pe şosele. Un alt utilaj care ar fi trebuit să împrăştie material antiderapant pe şosele a lovit un autocar plin cu pasageri care trebuia să ajungă în Cluj Napoca, notează Newsweek.

Traficul a fost blocat şi pe drumul judeţean din localitatea Leghia, din Cluj, după ce un autocar cu remorcă, ce transporta 20 de persoane a derapat în pantă, pe şoseaua înzăpezită şi a ajuns în şanţ. Un alt accident a avut loc în Suceava, unde s-a produs un carambol între 4 maşini, la ieşire din muncipiul Rădăuţi, în urma căruia un copil a fost transportat la spital, însoţit de mama acestuia.

În Maramureş, un copac a cedat sub greutatea zăpezii şi a avariat mai multe maşini dintr-un cartier din Sighetu Marmației. La locul incidentului, a ajuns un echipaj care a închis zona pentru a tăia arborele căzut.

În Harghita, traficul a fost blocat pe DN 15, între localităţile Borsec şi Topliţa, după ce un TIR a rămas blocat pe şosea, blocând ambele sensuri de mers, din cauza ninsorii şi a zăpezii depuse pe carosabil.

Un alt accident produs din cauza ninsorii abundente a avut loc, în Neamţ, unde un şofer, în jur de 51 de ani, a ieşit de pe carosabil şi a căzut cu maşina într-o râpă, în comuna Hangu. Bărbatul a ajuns la spital cu răni grave.

UPDATE, OA 12.27

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov a avut, sâmbătă, în doar cinci ore, 60 de intervenţii cauzate de vreme. 59 de copaci au căzut, iar 54 de maşini au fost avariate.

ISU Bucureşti-Ilfov anunţă, sâmbătă, că, urmare a fenomenelor meteo, în intervalul orar 06:00 – 11:00, au existat 60 de intervenţii în Bucureşti.

UPDATE, ORA 11.25

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au desfăşurat intervenţii în opt localităţi din şapte judeţe (Bistriţa -Năsăud, Dâmboviţa, Hunedoara, Harghita, Maramureş, Mureş şi Neamţ), unde au evacuat apa din 26 de curţi, două anexe gospodăreşti, trei beciuri şi au degajat doi copaci prăbuşiţi pe carosabil.

Potrivit unui comunicat MAI transmis AGERPRES, poliţiştii au fost mobilizaţi pe drumurile cu probleme pentru a fluidiza circulaţia şi pentru a oferi sprijin conducătorilor auto.

Citeste mai mult AICI

UPDATE, ORA 10.52

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA anunţă, sâmbătă, că circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi, Galaţi, Craiova, Constanţa, Bucureşti şi Braşov din cauza vântului puternic, ninsorii, viscolului şi temperaturilor scăzute.

Potrivit CFR, pe raza SRCF Iaşi, din cauza ninsorii şi a viscolului, pe distanţa Leşu Ilvei – Poiana Ilvei şi Lunca Ilvei – Coşna se circulă cu restricţie de viteză de 50 km/h.

Pe raza SRCF Craiova, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (vânt puternic), pe distanţa Drăgăneşti – Fărcaşele (ambele fire de circulaţie) se circulă cu restricţie de viteză de 30 km/h.

De asemenea, compania anunţă că, pe raza SRCF Braşov, pe distanţa Dârste – Timişul de Sus – Predeal, fir II este întreruptă tensiunea în linia de contact.

”Se intrevine pentru remediere cu drezina pantograf, circulaţia trenurilor realizându-se pe fir I, cu repercursiuni minime. Personalul CFR SA este activat şi intervine operativ în zonele unde se înregistrează probleme şi menţine permanent legătura cu dispeceratele operatorilor de transport feroviar atât de călători, cât şi de marfă, şi va transmite operativ măsurile necesare care trebuie luate astfel încât să se asigure continuitate în circulaţia trenurilor”, a precizat CFR.

CFR SA, prin comandamentele locale, urmăreşte permanent evoluţia fenomenelor meteo şi menţine legătura cu operatorii de transport feroviar de călători, astfel încât toate măsurile de circulaţie impuse pe reţeaua feroviară în perioada de valabilitate a avertizărilor meteorologice să asigure continuitate şi legături inclusiv pe raza judeţelor afectate fenomene meteo nefavorabile.

UPDATE, ORA 10.19

Stratul de zăpadă măsoară 10-15 centimetri în Bucureşti, iar meteorologii anunţă că va mai ninge, cel puţin până sâmbătă după-amiază. Poliţiştii recomandă şoferilor şi pietonilor prudenţă sporită.

Primăria Capitalei a anunţat, sâmbătă, că se lucrează pe arterele din Bucureşti cu 209 utilaje, cele mai multe, respectiv 52, în Sectorul 4.

”La ora 8 stratul de zăpadă era cuprins între 10 şi 15 cm. Va continua să ningă slab, astfel că până la sfârşitul intervalului (ora 17.00 – n.r) grosimea stratului de zăpadă va fi de 15…17 cm”, anunţă, sâmbătă, ANM, referindu-se la prognoza pentru municipiul Bucureşti.

Potrivit meteorologilor, vântul va sufla moderat, cu viteze de până la 35…40 km/h.

Temperatura maximă va fi de 1…2 grade.

Având în vedere condiţiile de trafic din Capitală, Brigada Rutieră a transmis o serie de recomandări conducătorilor auto:

– să sporească atenţia şi concentrarea la volan;

– să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo-rutiere şi să nu bruscheze comenzile volanului şi să folosească frâna de motor pentru a încetini;

– ⁠să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de vehiculul din faţă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă;

– ⁠să nu oprească sau să staţioneze în locurile în care pot împiedica desfăşurarea normală a traficului;

– ⁠să evite pe cât posibil frânarea, schimbarea bruscă a direcţiei de mers şi depăşirile repetate, riscul de a derapa în condiţiile unui carosabil alunecos creşte;

– să asigure o bună vizibilitate prin curăţarea parbrizului, oglinzilor, a geamurilor laterale şi a lunetei;

– să verifice dacă funcţionează în parametrii optimi sistemul de iluminare şi semnalizare, instalaţia de climatizare şi stergătoarele;

– să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;

– să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru deplasare;

– să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic pentru siguranţa circulaţiei rutiere;

– ⁠pentru siguranţa lor şi a pasagerilor pe care-i transportă, purtarea centurilor de siguranţă este obligatorie.

”Pietonilor le recomandăm să se deplaseze doar pe trotuare, traversarea străzii să o realizeze doar prin locurile marcate şi semnalizate corespunzător, la culoarea verde a semaforului electric, numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către conducătorii auto”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.

Sursa citată a precizat că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

”În cazul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, există obligaţia echipării cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune ori montării pe aceste roţi a lanţurilor/echipamentelor antiderapante certificate”, a mai transmis sursa citată.

Anterior, Primăria Capitalei a anunţat că operatorii de salubritate din toate sectoarele Bucureştiului au raportat că sunt pregătiţi să acţioneze cu 293 de utilaje, 2.088 operatori, stocurile de materiale antiderapante însumând 18.108 tone.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, autorităţile din Bucureşti nu au raportat stadiul intervenţiei pentru deszăpezire.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Vremea rea a produs mai multe accidente în România. Pentru a evita și alte pericole, drumarii au decis să închidă mai multe tronsoane de drumuri. 

Traficul rutier a fost blocat pe un Drumul Național 15 în județul Harghita, după ce un TIR a rămas blocat din cauza zăpezii.

Sub greutatea zăpezii, un copac a fost pus la pământ și a distrus mai multe mașini dintr-un cartier din Maramureș.

În Cluj, din cauza zăpezii care s-a depus pe șosele, un autocar a derapat și a ieșit de pe carosabil. Traficul a fost complet blocat până în momentul în care șoseaua a fost deszăpezită.

În județul Suceava a nins abundent, iar drumarii au reușit cu greu să mențină circulația pe DN2, între Grănicești și Siret. Misiunea lor a fost una dificilă, pentru a evita pericolele, autoritățile au recomandat evitarea acestui sector de drum.

Va continua să ningă în Capitală. Stratul de zăpadă va ajunge la 17 centimetri

În București ninge de câteva ora, stratul de zăpadă măsoare deja aproape 10 centimetri. Potrivit meteorologilor, Capitala se va confrunta cu cel mai puternic val de ninsori din această iarnă.

Va continua să ningă slab, astfel că până la ora 17.00 grosimea stratului de zăpadă va fi de 15…17 cm.

Vântul va sufla moderat, cu viteze de până la 35…40 km/h. Temperatura maximă va fi de 1…2 grade.

Reprezentanții primăriilor de sector au fost convocați de urgență pentru evaluarea planului de intervenție.

„Sunt precipitații sub formă de ninsoare, izolat cu depunere pe partea carosabilă, fără a fi impuse restricții de tonaj, în județele Argeș, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Prahova, Sibiu, Vâlcea. Se acționează cu utilaje de deszăpezire.

Precipitații sub formă de ploaie și lapoviță sunt semnalate în județele Călărași, Constanța și Maramureș, unde pe DN 18 pasurile Gutâi și Prislop sunt condiții de formare a poleiului.

Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București – Pitești, A2 București – Constanța, A3 București – Ploiești și DN 1 Ploiești-Brașov, ninge, cu tronsoane unde zăpada se depune, însă se acționează cu utilaje.

Șoferii sunt sfătuiți ca înainte de a pleca la drum să se informeze cu privire la restricțiile de trafic și la condiţiile meteo din zonele în care urmează să se deplaseze şi să-și echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă”, potrivit Info Trafic.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: