„România mai are foarte puțin grâu pentru export”. Ce se întâmplă cu porumbul

Sursa foto: Facebook

Cezar Gheorghe, expert și analist al pieței cerealelor, a vorbit pentru PS News despre stocurile de grâu și capacitatea actuală a României de a exporta cereale. Analistul a făcut și o previziune pentru producția de porumb de anul acesta.

România mai are un surplus exportabil de doar 1- 1,2 milioane t grâu

„Tendința prețurilor la grâu este stabilă. Prețurile au scăzut suficient de mult, dar trăim într-un paradox în acest moment: cu toate că este vorba de o stabilizare, gând pentru export, în România, mai există doar foarte puțin. Mă refer la cel care are calitatea de panificație. România mai are în acest moment, un surplus exportabil de doar 1- 1,2 milioane t.

Există o diferență mare între cât se cere și cât se oferă

Situația este delicată pentru că avem, oarecum, un blocaj, pentru că există o diferență mare între cât se cere și cât se oferă. Este o diferență cam de 7 sau 8 dolari, între cât se cere și cât se oferă astfel încât lichiditatea, adică volumul de marfă care se poate oferi spre vânzare, este scăzut. România a ajuns să depășească 5,3 milioane de tone la export și a făcut foarte bine”, a spus Cezar Gheorghe.

În ceea ce privește previziunea pentru porumb, anul acesta, fermierii care cultivă cereală vor putea beneficia din plin de recolta lor, cu condiția de a avea ploaie sau…irigații.

„A început însămânțarea porumbului. Ca și în anii trecuți, cei care vor însămânța porumb și vor avea irigații, vor beneficia, vor avea un succes notabil pe piața internă. Și asta pentru că Ucraina va genera aceeași recoltă că anul trecut, Uniunea Europeană va genera cu 2 milioane de tone în plus față de sezonul precedent.

Ceea ce ar fi bine de știut este faptul că nu vom trece de 2,25 milioane de hectare însămânțare porumb, ceea ce ne va duce, dacă vom avea condiții favorabile în vara asta, către o valoare de 13-13,5 milioane de tone ca producție”, a  mai spus Cezar Gheorghe.

Rapița are de suferit anul acesta

„Starea de vegetație, de exemplu, la rapiță nu este foarte bună deoarece am avut din 440 mii de hectare insamantate în toamna cred că vom recolta doar în jur de 330 de hectare. Asta înseamnă în jur de 1,2 milioane de tone ceea ce va conduce la o competiție între procesatorii intreni și exportatori”, anunță Gheorghe.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: