Skip to content
Economic Finanțe/Bănci Știri

România mai pierde o bancă

Una dintre cele mai cunoscute bănci din România, cu active de 6,2 miliarde de lei la finalul anului 2017 (ultimul an pentru care există date centralizate), ar putea fi cumpărată până la sfârşitul acestei luni.

Banca Naţională a Greciei a demarat deja cea de-a doua încercare de vânzare a pachetului majoritar de la Banca Românească, pentru care iniţial şi-au exprimat interesul fondul american de investiţii JC Flowers, care deţine la noi First Bank (fosta Piraeus Bank), şi Eximbank, anunță Adevărul.ro.

Fondul american de investiţii s-a reorientat către Leumi Bank.

Ca atare, Eximbank a rămas singură în cursa pentru Banca Românească.

Potrivit sursei citate, ”va forţa” să câştige.

National Bank of Greece (NBG) a cumpărat, în octombrie 2003, pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei şi o reţea naţională de sucursale în majoritatea oraşelor importante ale ţării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piaţa bancară din România.

Banca Centrală Greciei a depus, în toamna anului trecut, o cerere oficială la DG Comp, cerând prelungirea cu un an a termenului până la care trebuia lansată vânzarea pachetului majoritar la Banca Românească, pentru a nu mai fi nevoită să vândă ”pe repede înainte” filiala Ethniki Insurance şi nici filialele pe care le mai deţine în Balcani şi în Cipru.

Planul care fusese adoptat sub presiunea creditorilor şi care a însoţit recapitalizările băncii obliga National Bank of Greece să vândă până la sfârşitul lui 2018 filialele sale din Balcani – Turcia – Cipru, precum şi 75% din Ethniki Insurance.

Până în acest moment a fost realizată o mare parte din acest plan, prin vânzarea băncii turceşti Finansbank şi a filialelor din Bulgaria, Serbia şi Albania.

Însă condiţiile existente pe pieţe fac dificilă finalizarea lui până la ultimul termen stabilit după prelungiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *