Skip to content
Politică

România merge înainte ca racul: În 2020 vom avea din nou inflație de partide EXCLUSIV

Jurnalistii.ro

Falimentul actualei clase politice ne va întoarce în timp. În 1990 mai exact, când piața era sufocată de o puzderie de partide.

Imediat după căderea regimului comunisto-ceaușist, românii s-au pus pe făcut partide. Inflația de atunci este confirmată de cele peste 200 de formațiuni înscrise oficial. Scrutinurile care au avut loc de atunci și până acum au curățat marea majoritate. Inclusiv istoricul PNȚCD și-a dat obștescul duh după ce Ion Diaconescu s-a retras și i-a lăsat pe nepoțeii săi țărăniști să se joace cu partidul. În mod normal, în aproape 30 de ani România ar fi trebuit să buchisească abecedarul democrației și să se apropie de o normalitate politică. Respectiv să aibă una – două formațiuni pe dreapta și tot atâtea pe stânga, toate partide mature și bine structurate ideologic, social și politic. Interesele de grup și personale, superficialitatea eșuată cel mai des în populism și năravul de a cumpăra voturi au făcut imposibilă structurarea unei scene politice normale și adecvate unui stat european evoluat.

După aproape trei decenii de politică făcută după ureche, România are în Parlament un partid de stânga înțesat și condus de miliardari, un partid de dreapta cu o jumătate provenită din Internaționala socialistă, o organizație etnică a cărei prezență în Parlament sfidează Constituția și legea, un partid de dreapta care stă lipit ca marca de scrisoare de stânga guvernantă și o formațiune ”trendy” emanată de societatea civilă. O structură parlamentară bizară și ineficientă care însă ar putea să arate și mai ciudat după 2020, dat fiind apetitul manifestat din nou de români pentru înființarea de noi partide.

Pe lângă partidul lui Cioloș apar încă două ”prospături”: formațiunile lui Remus Borza și Daniel Dragomir

La zi este vorba despre trei formațiuni: aceea a fostului premier Cioloș (cunoscută deja dar nenăscută oficial) și de două aflate în faza de intenție: cea deputatului Remus Borza (parlamentar independent ex ALDE și fost administrator judiciar al Hidroelectrica) și cea pe care o lansează la apă fostul SRI-ist Daniel Dragomir.

Borza se adresează antreprenorilor români care au rezistat până acum într-un mediu ”ostil” din punct de vedere politic și economic.

Dragomir vrea să-i atragă lângă el pe românii naționaliști, patrioți și conservatori, acoperiți sau nu dar care pe deasupra trebuie să mai fie și fani ai SUA și NATO.

Dincolo de orice comentarii, demersurile celor doi demonstrează clar că cele 60 de procente ale românilor care refuză să voteze vreunul dintre partidele ”clasice” a atras atenția oportuniștilor. Care se grăbesc acum să-și facă partide și să profite de nemulțumirea generală. În fond, prost să fii să nu lupți să scoți 5%, să intri în Parlament și după aceea să nu faci nimic pe mulți bani, mai ales că încă după primul mandat te-ai asigurat și de o pensie specială. Iar românii deja scârbiți de partidele ”clasice” s-ar putea să-i încerce pe noii veniți  și uite așa ne vom trezi cu un Parlament-mozaic. E adevărat că nu există multe formule mai proaste decât actuala legislatură, dar să nu uităm că în România totul se poate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *