ROMÂNIA-NATO-20ANI: România, 20 de ani de apartenenţă la NATO

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

La 29 martie 2024, s-au împlinit 20 de ani de la depunerea de către guvernul României, la Washington, a instrumentului de ratificare a Protocolului de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord, moment în care România a devenit membru al NATO.

Participarea ţării noastre la activitatea NATO urmăreşte asigurarea securităţii şi apărării României şi a regiunii din care facem parte, precum şi întărirea NATO ca alianţă de apărare colectivă, arată siteul Delegaţiei Permanente a României la NATO, nato.mae.ro.

De-a lungul celor 20 de ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, România s-a implicat activ în operaţiile şi misiunile NATO. Contribuie la consolidarea unei posturi de descurajare şi apărare credibile a organizaţiei nord-atlantice pe Flancul Estic şi deţine postul de secretar general adjunct al NATO.

România a fost parte a eforturilor NATO în misiunea din Afganistan încă din anul 2002 şi până în 2021. Pe durata acestei perioade, peste 32.000 de militari români au participat la operaţiunile desfăşurate în Afganistan, într-un sistem de prezenţă desfăşurat prin rotaţie câte şase luni. Un număr de 27 de militari şi-au pierdut viaţa în Afganistan, iar alţi 227 au fost răniţi. „Misiunea Forţelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărţile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară din afara teritoriului naţional de după cel de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la ceremonia militară dedicată încheierii misiunii în Afganistan, în iulie 2021.

Pe lângă Misiunea Resolute Support din Afganistan, România s-a implicat în Misiunea KFOR, desfăşurată de NATO în Kosovo şi în Misiunea NMI, desfăşurată de Alianţa Nord-Atlantică în Irak, arată www.mae.ro.

Summitul NATO desfăşurat la Bucureşti, în perioada 2-4 aprilie 2008, a fost unul dintre cele mai importante evenimente internaţionale de politică externă organizate de România după 1990 şi totodată primul eveniment la nivel înalt din istoria Alianţei Nord-Atlantice care a fost organizat într-un stat din fostul bloc socialist. La Summit au participat 26 de state membre, 23 de state partenere, înalţi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ai statelor contributoare la operaţiunile NATO în Afganistan. Pentru prima dată în istoria Alianţei, pe lângă reuniunile consacrate (Consiliul Nord-Atlantic, Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, Comisia NATO-Ucraina şi Consiliul NATO-Rusia) s-a desfăşurat o reuniune în format extins a statelor şi organizaţiilor participante la operaţiunea Alianţei Nord-Atlantice în Afganistan. Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a participat la primul Summit al Consiliului NATO-Rusia de la crearea acestui Consiliu, în 2002, arată www.mae.ro.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: