România nu mai are cel mai vechi parc auto din Europa,. Câți români au mașină

Sursa foto: Facebook

Starea parcului auto din Europa, la finalul anului 2022, conform ultimelor date, arată că România recuperează lent diferențele față de Vestul continentului. În anul analizat de ACEA, pe baza statisticilor naționale, România a avut cea mai mare creștere a parcului auto din UE, cu 3,3%. Acest lucru a afectat într-o măsură destul de mică vechimea parcului auto de la noi, deoarece România a rămas una dintre țările cu cea mai ridicată vârstă a parcului auto.

Achizițiile de mașini noi și importurile de mașini second-hand ceva mai puțin învechite au făcut ca România să urce câteva poziții în clasamentul european.

Grecia este țara cu cel mai învechit parc auto, cu o medie de vârstă de 17,3 ani, urmată de Estonia, cu 16,6 ani, și Cehia, cu 15,9 ani. Vârsta medie a unei mașini din România era de 14,9 ani, la egalitate cu cea din Polonia (locul al patrulea în Europa) și la mică distanță de cea din Lituania (14,7), Slovacia (14,7) și Ungaria (14,6). Media pe Uniunea Europeană este, potrivit acelorași date, 12,3 ani, fiind influențată într-o mare măsură de parcurile auto ale țărilor din estul regiunii.

Dintre țările vestice, cel mai învechit parc auto este în Spania (13,9 ani) și Portugalia (13,3 ani), Finlanda (12,9 ani) și Italia (12,5 ani). Și pe segmentul de vehicule utilitare ușoare, România se află printre țările cu cele mai vechi mașini, având o medie de 15,8 ani, a doua după Grecia (21,4 ani).

Până la final de 2022, România avea un parc auto format din 7,8 milioane de autoturisme, 886.802 vehicule comerciale ușoare și 366.693 camioane. Cu tot cu celelalte vehicule, țara noastră înregistra pe 31 decembrie 2022 9,17 milioane de vehicule. Un an mai târziu, parcul auto a crescut la peste 10 milioane de vehicule, depășind totodată pragul de 8 milioane de autoturisme.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: