Skip to content
Politică

România nu scapă de RUȘINE! Rămâne ţara membră a Uniunii Europene cu cei mai mulţi copii aflaţi în sărăcie

România îşi consolidează performanţa tristă de a fi ţara membră a Uniunii Europene cu cei mai mulţi copii aflaţi în sărăcie sau supuşi riscului de excluziune socială. Cele mai recente date Eurostat ne arata că am păstrat această poziţie fruntaşă în topul ruşinii, urmaţi de Bulgaria, Grecia, Italia şi Ungaria.

Veşti proaste şi veşti foarte proaste în ultimul raport Eurostat despre sărăcia din ţările europene. Dacă iî ceea ce priveşte clasamentul general, per total populatie, suntem pe locul secund după Bulgaria, în cazul sărăciei care afectează copiii, România are cea mai tristă situaţie europeană, scrie b1.ro.

Pe un eşantion care cuprinde populaţia în vârstă de 0 – 17 ani, constatăm o ameliorare faţă de anii precedenţi, ponderea copiilor aflaţi în sărăcie sau supuşi riscului excluziunii sociale situându-se la 41,7%, fata de 49,2% în 2016 sau 48,1% în 2010, an aflat în perioada de criză.

 În comparatie, sărăcia la copii atinge o cota de 41,6% în Bulgaria, urmată la mare distanţă de Grecia cu 36,2%, Italia cu 32,1% şi cele 31,6 procente ale vecinilor unguri.

Diametral opus, în clasament întâlnim şi cazurile fericite ale unor tari care inregistreaza cifrele mici ale sărăciei. În Cehia de exemplu, doar 14,2% dintre copii sunt expuşi acestor riscuri, aşa cum în Danemarca întâlnim doar 14,5 procente. Nici în Finlanda sau Slovenia pericolul excluziunii sociale nu este mult mai mare, existând un factor de risc pentru doar 15.1% dintre copii. Media Uniunii Europene, e important de precizat, se situează la 24,5%.

În cazul sărăciei analizate la întreaga populaţie, România se găseşte pe locul al doilea, cu 35,7%, în timp ce jenantul clasament este condus de bulgari cu 38,9%. Alte ţări europene în care sărăcia reprezintă un pericol evident sunt Grecia, cu 34,8%, Lituania cu 29,6% sau Italia cu 28,9%. În acest caz, media Uniunii Europene în ceea ce priveşte procentul de sărăcie al populaţiei se situează la 22,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *