Skip to content
Opinii & Analize

România paralelă: parlamentarii se bat pe funcții în timp ce românii mor în pandemia coronavirus

În următoarele săptămâni, vom auzi discuții doar despre de ce ar trebui să votăm un partid sau altul sau de ce politicianul X e mai bun decât politicianul Z. Vom trăi cu toții într-o Românie paralelă în care politica va fi mai presus decât viața oamenilor. Dacă partidele politice nu au reușit să ajungă la un consens pentru amânarea alegerilor este o dovadă a iresponsabilității politice. Toate partidele ne demonstrează că lupta pentru funcții e mai presus decât viața oamenilor. Nu contează câți oameni mor, câți se chinuie prin spitale, câte familii nu-și pot plânge morții, important e că parlamentarii se așază pe fotoliu cât mai repede și vor sta liniștiți, pe o indemnizație de 11.000 de lei/lună, în următorii 4 ani.

Deși înainte de alegeri PNL și Klaus Iohannis îndemnau oamenii să iasă în număr cât mai mare la vot, imediat după aflarea rezultatelor au schimbat complet discursul și îi îndemnau pe oameni să stea în case. La fel se va întâmpla și pe 6 decembrie, când înainte de alegeri probabil cazurile vor scădea brusc și vor reîncepe să crească după 7 decembrie.

Nici PSD-ul, așa adormit și amorțit cum pare, nu arată că are vreo idee despre ceea ce vrea și nici nu se gândește la amânarea alegerilor, chiar dacă lansează câteva declarații ezitante. PSD nu are curajul să pună viața oamenilor mai presus de interesele politice pentru că fuge după voturile negaționiștilor. Și dacă oamenii nu cred în pericolul real, atunci nu-i poți convinge că amâni alegerile din cauza unui virus. PSD va încerca să profite de micul val anti-PNL care se simte prin țară, în rândurile celor care contestă pandemia sau măsurile impuse de Guvern.

Nu avem niciun politician român care să ceară amânarea alegerilor din cauza numărului mare de cazuri coronavirus, pentru că discuția despre sănătatea românilor a fost politizată. Cine consideră că nu trebuie să riscăm viața cetățenilor pentru o campanie electorală primește eticheta de pesedist. Mai există și multe persoane care fac comparații cu Statele Unite ale Americii și alegerile prezidențiale de acolo, dar uită să menționeze că americanii au unul dintre cele mai performante și moderne sisteme medicale din lume. Din luna iunie, americanii au peste 50.000 de cazuri pe zi și sistemul lor de sănătate nu s-a prăbușit. România doar ce a ajuns la 3.000 de cazuri/zi și deja vorbește despre colapsul sistemului medical. Spitalele din România sunt mai mult o loterie, nu știi ce te omoară primul – coronavirus, infecțiile nosocomiale sau indiferența personalului medical.

Nici decesul unui primar PNL, după ce a fost depistat pozitiv la coronavirus în campania electorală, nu i-a determinat pe cei din Guvern să se gândească mai bine la posibilitatea amânării alegerilor. Până acum, lui Ludovic Orban i-a trecut glonțul pe la ureche de vreo două ori, când a fost suspect de coronavirus. Din toate acestea putem trage concluzia că întreaga campanie electorală reprezintă cea mai mare problemă și poate răspândi virusul și mai mult în societate.

Cei care susțin votul pe 6 decembrie cu orice preț se ascund în spatele Constituției și spun că nu se poate amâna. De fapt se pot amâna alegerile chiar constituțional, însă totul ține de declararea stării de urgență, care depinde doar de decizia lui Klaus Iohannis. E amuzant că la 500 de cazuri/zi am avut stare de urgență și blindate pe străzi, dar la 3.500/zi suntem doar în alertă și cu cluburile deschise. Probabil la 4.000 de cazuri vom renunța la starea de alertă și vom trece la starea de relaxare. Între timp, Italia sau Spania continuă să fie în stare de urgență. Deși în această perioadă România are cea mai mare mortalitate la coronavirus, din Europa, noi nu ne facem griji cu stări de urgență, suntem și în Europa paralelă, acolo unde coronavirus e „ca orice răceală”, pentru a-i cita pe politicienii contemporani care astăzi decid cine moare și cine trăiește.

2 comentarii la “România paralelă: parlamentarii se bat pe funcții în timp ce românii mor în pandemia coronavirus

  1. @ Probabil ar trebui verificat și câți dintre cei care au votat și au fost diagnosticați cu COVID au votat personaje care au schimbat partidele pentru care au fost votați ,chestiune ce ar putea fi comparată cu categoriile acelora care nu au votat și cu categoria celor ce au votat politicieni ce nu au schimbat partidul, mulți dintre politicieni căutând „imunități” la partidele politice pentru care candidează, ?

  2. 2) Partidele politice se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în condiţiile legii. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *