Skip to content
Opinii & Analize

România, pe harta strategică a lumii. De ce sunt importante cele două evenimente diplomatice găzduite de țara noastră

psnews.ro

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, anunță că România va fi gazda a două evenimente diplomatice de amploare la sfârșitul acestei luni – Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO și Reuniunea liderilor de la Munchen. Acestea vor reconfirma rolul strategic important pe care îl are România, în contextul invaziei ruse în Ucraina, a spus ministrul.

Importanța reuniunii miniștrilor afacerilor externe ai NATO

Timp de două zile, între 29 și 30 noiembrie 2022, România va găzdui ședința Consiliului Atlanticului de Nord, la nivelul miniștrilor de externe. Întâlnirea va fi prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Faptul că țara noastră găzduiește această reuniune reprezintă o demonstrație a faptului că importanța strategică a României a crescut considerabil în ultimul an de zile. Țara noastră se află pe flancul estic al NATO și are cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina, actualul epicentru al celui mai mare conflict european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, ministrii de externe ai statelor NATO, reuniți la București vor trasa principalele linii strategice pentru viitorul alianței în contextul crizelor suprapuse din Europa: conflictul din Ucraina și criza energetică. Misiunea NATO pentru anul 2023 este aceeași ca și în 2022: prevenirea unei extinderi a conflictului din Ucraina într-una dintre țările membre, situație care ar putea duce la activarea articolului 5 și la declanșarea efectivă a celui de-al Treilea Război Mondial. Situația recentă din Polonia, atunci când în urmă cu câteva zile o rachetă de proveniență sovietică a căzut, alarmând liderii europeni, arată cât de ușor se poate extinde acest conflict. România și Polonia rămân principalele state membre NATO de pe flancul estic, cele prin care sunt furnizate armele și ajutorul umanitar către Ucraina. Prin urmare, importanța lor strategică este evidentă. La fel de evident este și riscul extinderii conflictului într-una dintre țările de la granița Ucrainei. Toate aceste lucruri, dar și altele vor fi discutate de aliați la sfârșitul acestei luni, la București.

Importanța Reuniunii Liderilor de la Munchen

Reuniunea Liderilor de la Munchen reprezintă o extensie a mai cunoscutei Conferințe de Securitate de la Munchen, eveniment găzduit în orașul german începând cu 2009. În cadrul acestor evenimente lideri mondiali, dar și experți internaționali discută despre principalele dinamici internaționale, încercând să prevadă și găsească soluții la principalele probleme de securitate.

Reuniunea Liderilor de la Munchen aduce față în față un grup de 50 de participanți la nivel înalt care vor discuta actualele provocări de securitate. De regulă întâlnirea este una bi-anuală și spre deosebire de reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, întâlnirea are un aer informal, dezbaterile deschise fiind încurajate. Din nou, faptul că Bucureștiul organizează acest eveniment, suprapus cu reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, demonstrează imporanța strategică a României și este totodată o reușită a diplomației românești.

România, pe harta strategică a lumii

La București vor fi discutate pe 29 și 30 noiembrie măsurile de consolidare a poziției de descurajare și apărare ale Alianței Nord Atlantice, așa cum se convenise anterior în cadrul summit-ului NATO de la Madrid. Pe lângă acestea, va fi discutată situația din Marea Neagră acolo unde flota rusă continuă să pună presiune pe Ucraina și să blocheze ocazional rutele de transport ale mărfurilor care părăsesc Ucraina, în special cereale. România are și ea un cuvânt de spus aici, fiind una dintre țările membre NATO cu ieșire la Marea Neagră, fiind totodată în proximitatea maritimă a Ucrainei.

În concluzie, cele două evenimente pe care le va găzdui țara noastră, pun România pe harta strategică a lumii și demonstrează o dată în plus că centrul de greutate al lumii în această perioadă s-a schimbat către Europa de Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *