Centrul FILIA, sprijinită de Coaliția pentru Egalitate de Gen și Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor a adresat o scrisoare deschisă Parlamentului. Cele 56 de organizații neguvernamentale și persoane din mediul academic, semnatare ale scrisorii deschise, își exprimă susținerea pentru introducerea cotelor de gen pe listele de candidați la alegerile parlamentare.
„Stimați membri ai Comisiei Juridice, de disciplină și imunități,
Susținem proiectul de lege Pl-x 308/2022 privind modificarea şi completarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, în forma adoptată de Senat, cu articolul care asigură alternanța genurilor pe listele de candidați la alegerile parlamentare. Subliniem că în absența acestui sistem de tip fermoar (liste care nu conțin mai mult de două persoane de același sex consecutiv), legea este complet ineficientă și în niciun caz nu susține egalitatea de gen. La alegerile din 2020 și 2016 procentul de femei din numărul total de candidați a fost foarte aproape de 30%. Dar nefiind pe locuri eligibile, procentul de femei alese a fost sub 20%.
România este pe ultimul loc în ceea ce privește egalitate de gen conform celui mai recent raport al Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE), și pe penultimul loc privind puterea politică a femeilor. Cotele de gen nu reprezintă doar cifre, procente sau ocuparea unor locuri. Cotele de gen sunt necesare atât pentru repararea unor inegalității istorice privind nivelul reprezentării politice a femeilor, cât și pentru asigurarea principiilor unei democrații reprezentative. Sunt necesare pentru a promova diversitatea de experiențe, gândire, inovație, progres în cadrul procesul decizional politic. Cotele de gen asigură șanse cu adevărat egale și prezența vocilor și intereselor femeilor în forurile decizionale. Există dovezi consistente că dezvoltarea instituțiilor democratice este asociată cu sporirea implicării femeilor în viața publică (Welzel, Norris și Inglehart,2002).
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News