România pe plan extern: ce vor să schimbe candidații după alegerile prezidențiale

România
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Campania pentru alegerile prezidențiale a oferit prea puține dezbateri despre politica externă, dar candidații nu ezită să facă promisiuni în programele lor electorale. Noul președinte al României poate avea un rol esențial în politica externă, dacă va dori să și-l asume, iar dezbaterile pe acest subiect ar trebui să răspundă la întrebările cetățenilor.

Nicolae Ciucă – PNL

Principala promisiune pe care o face Nicolae Ciucă și PNL este aceea că România își va crește rolul și influența în UE, „cu accent pe creșterea competitivității și convergenței, precum și pe consolidarea rezilienței”.

Nicolae Ciucă își dorește ca România și dezvolte parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, „cu accent pe consolidarea dimensiunii de securitate, economice și creșterea securității energetice”.

România ar urma să-și consolideze prezența pe plan internațional și să se îndrepte spre noi parteneri din Africa și America Latină. Candidatul PNL își dorește ca România să adere la OCDE în următorii ani și să aibă drepturi depline în spațiul Schengen cât mai repede.

Nicolae Ciucă promite și o reformă a corpului diplomatic, conștient fiind că fără diplomație nu poate face o politică externă eficientă.

„Rolul diplomației în promovarea intereselor României, dar și a prestanței și a imaginii de țară, trebuie susținut”, spune Ciucă în programul său.

Nu în ultimul rând, Nicolae Ciucă promite că va susține Ucraina și Republica Moldova, pe care o definește „al doilea stat românesc”. Însă când e vorba despre Rusia, Nicolae Ciucă vorbește doar despre apărare și înarmare, nu precizează ce relații ar putea avea România cu Rusia. China lipsește complet din programul lui Nicolae Ciucă, deși a devenit principala putere economică din lume.

Sursa foto: Pinterest

Marcel Ciolacu – PSD

În campania pentru alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu promite că România va deveni un actor regional în politica internațională.

„România poate și trebuie să joace un rol mai important în politica regională și internațională. Voi pune România pe această traiectorie printr-o politică externă bazată pe trei piloni principali– predictibilitate, eficiență și curaj”, spune Ciolacu.

Candidatul PSD vrea ca România să-și crească influența în UE și NATO în următorii ani, însă nu precizează cum vrea să reușească acest lucru.

Marcel Ciolacu propune o „diplomație economică” pentru a atrage investitori străini în România, mai ales în domeniul industriei militare. De asemenea, acesta le promite companiilor românești că le va ajuta să aibă un rol în reconstrucția Ucrainei, unde vor fi investite zeci de miliarde după încheierea conflictului.

Candidatul PSD vorbește despre susținerea Ucrainei de mai multe ori, însă nu precizează dacă este de acord ca Ucraina să intre în UE sau NATO. În schimb, promite că va ajuta Republica Moldova în drumul său spre UE.

„Susținerea noastră pentru parcursul european al Republicii Moldova va rămâne o prioritate”, precizează Ciolacu.

Marcel Ciolacu își dorește ca România să joace un rol mai important în securitatea energetică din Europa, mai ales în privința transportului de gaze.

„Trebuie să folosim disponibilitatea investițională europeană pentru a construi coridoare de infrastructură energetică și transporturi, atât pe axa Nord – Sud, dinspre Ucraina spre Grecia, cât și pe axa Est-Vest, care leagă Vestul Europei de Caucaz”.

De asemenea, acesta vrea ca România să „exploreze” spații geografice care au fost date uitării: Orientul Mijlociu și Turcia, Caucazul de Sud și Africa. Investițiile Turciei în România sunt în creștere de la an la an, deci nu se poate spune că au fost date uitării.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Elena Lasconi – USR

Elena Lasconi a demonstrat în repetate rânduri că este un dezastru la capitolul politică externă și nici în programul său nu demonstrează că are vreo idee clară.

Totuși, Lasconi vorbește foarte mult despre Rusia, iar România condusă de Lasconi ar fi un stat care ar provoca Rusia. Candidata USR are o viziune agresivă la adresa Rusiei, într-un context geopolitic care este deja măcinat de războaie. Discursul lui Lasconi despre politică externă este complet lipsit de diplomație și pare mai degrabă o propagandă de partid.

„Dușmanii Libertății – Rusia, China, Iranul – strâng rândurile și vor să arunce în aer ordinea internațională bazată pe reguli și pe cooperare”, spune Lasconi.

Candidata USR este agresivă și la adresa Austriei, pe care deja a amenințat-o cu sancțiuni dacă se va opune intrării României în Schengen.

Printre obiectivele lui Lasconi în politica externă se mai numără:

„Consolidarea rolului României în UE și consolidarea parteneriatului strategic cu SUA;

Sprijin concret pentru Republica Moldova;

Susținerea Ucrainei;

Întărirea poziției de avanpost al democrației occidentale în această parte a Europei;

Dezvoltarea Formatului B9, cu includerea Greciei și întărirea relației cu Polonia;

O ofensivă diplomatică pentru admiterea urgentă în Spațiul Schengen.”

CITEȘTE ȘI: Lasconi, un dezastru în politica externă: cum s-a făcut singură de râs 

CITEȘTE ȘI: Lasconi, un dezastru USR: greșește totul în politica externă

Sursa foto: Elena Lasconi

Mircea Geoană – independent

În politica externă, Geoană își dorește ca România să ocupe un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Țara noastră a avut această posibilitate în 2019, dar în urma unor lupte în politica națională, diplomația a fost slăbită pe plan extern.

Geoană vrea și un Summit NATO la București, în 2030, deși mandatul președintelui ales în 2024 va expira în 2029.

La alegerile prezidențiale, Geoană vrea o diplomație economică pentru a atrage investitori străini.

„Președintele trebuie să fie cel mai vizibil și activ promotor al României, nu numai în politica externă, dar și pe plan economic internațional, în atragerea de investiții, exporturi, cultură și promovarea și apărarea tradițiilor românești”, spune Geoană.

De asemenea, acesta vrea ca diplomația românească să devină agent de vânzări pe scena internațională și să o transforme în comerț internațional. Geoană consideră că principala responsabilitate a ambasadelor este cea economică, deși în realitate ambasadele au un rol politic și de reprezentare.

Candidatul independent mai promite:

Negocierea intransigentă, dar inteligentă a următorului buget UE 2027-2035, care include tranziția de la PNRR.

Aderarea la Triunghiul Weimar (Franța, Germania, Polonia), cu beneficii pentru statutul nostru geopolitic.

Vom revitaliza parteneriatele strategice cu Azerbaidjan, Georgia, Coreea de Sud și vom investi în relațiile bilaterale cu Japonia, India, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Israel, Egipt, Maroc și alte țări arabe.

Vom relansa relațiile în Africa, Caucaz și Asia Centrală. România are nevoie de un sistem de alianțe și relații bilaterale de substanță, care să întărească alianțele multilaterale din care facem parte, precum NATO, și care să deschidă diplomației și economiei românești noi oportunități.

Geoană își declară susținerea pentru Ucraina și Republica Moldova, dar în programul său nici măcar nu menționează Rusia, din niciun punct de vedere. China este menționată doar o dată, unde Geoană vorbește despre reducerea dependențelor de China.

Mircea Geoană, sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

George Simion – AUR

George Simion riscă și el să fie un președinte care provoacă instabilitate, deoarece la capitolul politică externă promite „reunirea cu Republica Moldova”, ceea ce nu ar face decât să provoace Rusia. Candidatul AUR vrea o ca UE să fie controlată de statele suverane, iar viziunea lui pare inspirată de la Viktor Orban.

George Simion mai promite înainte de alegerile prezidențiale:

„poziționarea strategică a României între Est și Vest, prin conectarea sferei de afaceri atât la comunitatea europeană, cât și la piețele economice în creștere din zona indo-pacifică, Orient Mijlociu și Asia

reunirea cu Republica Moldova ca un obiectiv fundamental al guvernării AUR

promovarea unei diplomații economice, axată pe atragerea de investiții

susținerea unei Europe a națiunilor suverane

transformarea României într-un lider regional în flancul de Sud al NATO și al UE, ca urmare a fructificării potențialului economic, militar și geopolitic al țării

construirea unui corp diplomatic al României de profesioniști, prin eliminarea sinecurilor și dezvoltarea unor consulate și ambasade funcționale și eficiente”

George Simion
Sursa foto: Alianța pentru Unirea Românilor – AUR

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: