România, pe ultimul loc la educație digitală în UE: Oamenii vor doar diploma

Sursa foto: Freepik

Românii au interes scăzut pentru dezvoltarea de noi competetențe și de abilități digitale care să îi ajute să avanseze profesional, fiind pe ultimul loc în UE la educație online, conform Eurostat.

Deși se înscriu la cursuri de formare în diverse domenii, unii români au o mentalitate dăunătoare – nu își doresc să învețe, ci vor doar să obțină o diplomă acreditată, care să le “ateste” competențe pe care în fapt nu le-au dobândit, arată o analiză privind comportamentul consumatorului de cursuri realizată de Centrul de Formare APSAP.

Conform Eurostat, doar 10% dintre românii cu acces la Internet au urmat o formă de educație online, ceea ce plasează România pe ultimul loc în UE, fiind departe de avansul deținut de Irlanda (61% dintre utilizatori), Olanda (59%) sau Finlanda (53%). Printre cauze se află rata mică de absolvenți de facultate, dar și interesul scăzut pentru educație formală, pentru dezvoltarea de competențe în general și pentru dezvoltarea de competențe digitale și percepția eronată asupra învățării online, care în România este desconsiderată, văzută încă ca fiind inferioară celei care are loc într-un cadru fizic.

Unii cursanți vor să știe întrebările de la examen

Românii vor cursuri ieftine, vânează reduceri și se implică minimal în procesul de învățare. Nu doar că lipsa de seriozitate este o problemă majoră, dar se ajunge la absurdități: unii cursanți chiar cer întrebările care „vor pica” la examen, ca să treacă mai ușor. Realitatea este tristă și revoltătoare: 20% dintre cursanții care susțin că au diplomă de licență nu au nici măcar bacalaureatul luat. Există programe de formare care impun studii universitare absolvite, iar condiția este clar publicată pe site-ul cursului. Cu toate acestea, unii încearcă să păcălească sistemul, prezentând în loc de diplomă de licență o foaie matricolă din liceu sau o diplomă de bacalaureat luată cu note mici. Aceste tentative nu sunt doar fraude, ci reflectă o mentalitate periculoasă: oamenii nu vor să învețe, vor doar hârtia care să le „ateste” competențele. Nu e de mirare că sistemul educațional românesc produce specialiști „pe hârtie”, dar fără cunoștințe reale”, explică Bogdan-Costin Fârșirotu, președintele Centrului de Formare APSAP și fondatorul platformei cursuri-functionari.ro.

În plus, românii sunt deficitari la dezvoltarea de noi competențe din cauză că abandonează cursurile de formare. Peste 30% dintre cei înscriși renunță înainte ca formarea să înceapă, conform unei analize a Centrului de Formare APSAP realizate pe un eșantion de peste 3.000 de persoane care s-au înscris la cursuri în 2024. Abandonul vine, de cele mai multe ori, în momentul în care oamenii află că trebuie să depună documente doveditoare ale studiilor, trebuie să își aloce timp real pentru formarea teoretică și practică, există evaluări și un examen la final sau că există posibilitatea să nu absolve cursul dacă nu obțin nota minimă de trecere.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: