Skip to content
Politică

România pitorească: un ministru propune bugetul, altul îl explică

În mod normal, când se vorbește despre Statele Unite se utilizează expresia „țara tuturor posibilităților”. Însă, întâmplările care au loc în mod curent în România tind să ne determine să aplicăm aceiași etichetă țării noastre, numai că într-un sens negativ.

De la realitățile economice și sociale, până la cele politice, România este o adevărată oază de „inedit” în Europa. Recentul caz al fraților Micula stă și el mărturie pentru această afirmație, România reușind să fie singurul stat implicat într-un conflict transatlantic. România este obligată de un tribunal internaţional din SUA să le plătească oamenilor de afaceri bihoreni despăgubiri pe care, dacă le-ar achita, ar încălca tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Totuși, cel mai inedit lucru care s-a întâmplat în România în ultimele zile ține, desigur, tot de clasa politică. Guvernanții, împreună cu cei din clasa politică, au reușit o performanță unică în Europa și probabil în lume. Miniștrii care au lucrat bugetul de stat, care au repartizat banii, care cunoșteau problemele din instituțiile pe care le conduceau, au fost schimbați.

Până aici totul în regulă, însă, problema vine atunci când cel care a propus bugetul nu poate să îl și susțină în fața comisiilor din Parlament. Iar aici intervine „pitorescul” românesc. După aprobarea bugetului are loc remanierea guvernamentală. Laudele primite de miniștrii care au scos la capăt bugetul se transformă într-o strângere de mână, o bătaie pe umăr și un șut pe ușa ministerului.

Remanierea guvernamentală face ca în Parlament să vină să susțină bugetul acordat unui anumit minister o persoană care nu cunoaște realitățile din instituția pe care a preluat-o, care nu știe de ce s-a acceptat acel buget sau cum a fost el distribuit la instituțiile din subordine. Greșeală de strategie politică sau lipsă de profesionalism, oricum s-ar numi ea pune Guvernul într-o situație ingrată.

Acest context haotic creat de guvernanți este mană cerească pentru opoziție, căreia i se dă „combustibil” pe bandă rulantă. Situația creată de schimbările din Executiv vor fi principalele subiecte de atac din partea opoziției, care va acuza, mai mult ca sigur, nesiguranța guvernanților, modul extrem de neprofesionist de a guverna țara. De asemenea, noii miniștri se vor trezi în fața comisiilor parlamentare ca în fața unui pluton de execuție, deoarece, parlamentarii opoziției nu îi vor menaja și le vor pune cele mai incomode întrebări pentru a arăta cât de nepregătiți sunt.

Însă, trebuie să sperăm că noii membri ai Guvernului se vor descurca și că vor avea timp suficient să își facă temele cu privire la bugetul instituțiilor pe care le-au preluat. Norocul lor este dat, surprinzător sau nu, de Traian Băsescu și de ceremonia de la Cotroceni care a fost amânată. Astfel, au la dispoziție mai mult timp ca să se pună la punct cu toate problemele din ministere.

1 comentariu la “România pitorească: un ministru propune bugetul, altul îl explică

  1. Guvernul Ponta plateste de doi ani incoace datoriile produse de guvernarea Boc si nu s-a mai plans nimeni ca traim in Romania pitoreasca, nici macar opozitia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *