PSnews

PSnews VIDEO

România, posibilă țintă a teroriștilor? Raețchi: Mie mi-e groază! EXCLUSIV

Interviurile video PSnews.ro continuă, avându-l ca invitat pe deputatul Ovidiu Raețchi, vicepreședinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților.

 

Privind problema terorismului, în special în contextul atentatului de la Barcelona de joi, 17 august, parlamentarul a spus că România a avut victime ale teroriștilor în primul rând din rândurile românilor care au plecat peste hotarele țării, arătând că țara noastră nu a fost expusă direct acestui fenomen. Parlamentarul a explicat absența atentatelor teroriste în România prin lipsa de notorietate a României pe arena internațională, dar și prin relațiile bune pe care țara le-a avut cu lumea arabă.

”Aș puncta în primul rând poziția României din punctul ăsta de vedere. Noi avem victime datorită globalizării, sau, din cauza globalizării în momentul de față. Am avut victime la Londra, avem victime în Spania. Din fericire, România până în momentul de față nu a fost expusă, deși în jurul nostru am avut cazuri serioase, cum ar fi în Bulgaria. Și lucrul ăsta se datorează, pe de o parte, faptului că România nu e o vedetă mediatică de nivelul Spaniei sau Marii Britanii, dar, pe de altă parte, se datorează și intervalului în care ne aflăm din punctul de vedere al relației cu lumea musulmană. România a avut o relație foarte bună cu lumea arabă în perioada Ceaușescu, am avut sute de mii, zeci de mii de studenți, de-a lungul a zeci de ani, au întemeiat familii, și care s-au atașat de România, și care nefăcând parte din generații din astea radicale, extremiste, nu au creat probleme și, mai mult decât atât, ne-au protejat. Sunt momente în istoria recentă a României în care studenți arabi care au trecut prin România prin centrele din București, Iași, Cluj, din perioada dinainte de 1989, au ajutat România. Când cetățeni români de peste hotare au fost în situații limită ei ne-au sprijinit din punctul de vedere al securității. Generația nouă, radicalizată, sau mai predispusă să se radicalizeze, mai ales din zona Maghreb, n-a mai venit după 1989 la studii în România, și atunci noi n-avem o masă critică din punctul ăsta de vedere.”, a spus Ovidiu Raețchi.

Parlamentarul a abordat și recentele cazuri ale românilor care s-au autoradicalizat venind în contact cu grupările teroriste: ”Dacă vă uitați la cei radicalizați din România o să găsiți niște români. Sunt două cazuri de români care au fost reținuți, arestați pentru probleme de terorism. Unul care urmărea baza de la Kogălinceanu, cred, în urmă cu vreo lună-două, și cazul unui copil, unui tânăr, care, mă rog, era mai platonic dar într-o zonă mai islamistă efectiv.”, a declarat deputatul.

Ovidiu Raețchi a mai spus că zonele cele mai sensibile din România, în cazul în care țara noastră va intra și ea pe lista celor vizate de grupările teroriste, vor fi obiectivele militare: ”Aici o să apară problema: dacă România va fi vreodată o țintă pentru radicalii islamiști, va fi o țintă în zona bazelor militare, care sunt într-o continuă dezvoltare. Avem Kogălniceanu, avem în centrul României baze militare de interes și arestarea din urmă cu o lună-două a arătat că acolo ar putea să fie ei interesați.”

În același timp, parlamentarul se îndoiește de capacitatea actualului ministru de Interne, Carmen Dan, de a face față unei eventuale situații de criză în urma unui potențial atac terorist în România.

”(…) Mie mi-e groază dacă România ar ajunge vreodată, Doamne ferește!, o temă de interes pentru teroriști – ce faci cu oameni precum Carmen Dan, de exemplu, de la Ministerul de Interne, care-i obligată să facă o ședință de urgență pentru coada de la pașapoarte. Care nu reușește în două-trei luni de zile să aducă 10 funcționari în plus ca să n-ai coadă la pașapoarte. Ce face un astfel de minister dacă are o provocare reală și majoră pe o speță de siguranță națională, dacă ea nu poate să rezolve luni de zile și ajunge să facă ședință de urgență pentru pașapoarte? Tema e majoră și sigur publicul e revoltat, dar n-ar trebui să o rezolvi cu o ședință de urgență la care să participe ministrul. Asta ar ține de bunul-simț administrativ. Ședințele de urgență sunt pentru astfel de situații grave și, repet, mie mi-e groază cum ar acționa un specialist precum doamna Carmen Dan.”, a declarat Ovidiu Raețchi.

 

Urmăriți mai jos secvența, de la minutul 21.05 până la finalul înregistrării.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. moshu49

    19 august 2017, 09:38 la 09:38

    băi frate, ca să perorezi atîta pe această temă și să te opintești în crătițăreasa lui Dragnea de la interne, n-ai ce căuta în poziția respectivă din Parlament
    du-te, măăă… unde a dus mutu’ iapa 🙁

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi