Skip to content
Politică

România prefinanţează parţial, prin eurobonduri vândute marţi, necesităţile externe din 2015

România a atras, marţi, 1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin vânzarea de obligaţiuni denominate în euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric.

„România a emis obligaţiuni cu maturitatea de 10 ani în valoare de 1,5 miliarde euro, nivelul randamentului obţinut fiind cu 0,72% sub nivelul de 3,701% p.a. obţinut la ultima emisiune similară în euro, de 10 ani, lansată în luna aprilie a acestui an. Apetitul semnificativ al investitorilor pentru titlurile de stat româneşti a permis subscrierea rapidă, de 2,5 ori a volumului emis, ceea ce s-a reflectat în obţinerea unor condiţii financiare atractive, fără a plăti prima de emisiune, la un nivel al randamentului de 2.973% p.a”, conform unui comunicat de presă remis PSnews.ro..

Emisiunea a fost administrată de către HSBC, Raiffeisen Bank International, Societe Generale şi Unicredit Bank.

Totodată, alocarea obligațiunilor au mers spre investitori diferiți din Germania/Austria, UK, Europa Centrală și de Est, Italia, România, SUA, restul Europei, Benelux, Asia și Orientul Mijlociu.

„În ceea ce priveşte alocarea obligaţiunilor, acestea au mers către investitori diferiţi din Germania /Austria (23%), UK (18%), Europa Centrală şi de Est (12%), Italia (10%), România (10%), SUA nerezidenti (9%), restul Europei (9%), Benelux (5%) şi Asia si Orientul Mijlociu (4%).”, se arată în comunicat.

În ceea ce privește distrivuția obligațiunilor pe categorii de investitori, administratorii de fonduri au adjudecat o parte din ele, iar restul va merge către fonduri de asigurări, pensii, Bănci centrale și alte tipuri de investitori.

„Referitor la distribuţia obligaţiunilor pe categorii de investitori, administratorii de fonduri au adjudecat 62%, restul alocării mergând către fonduri de asigurări/pensii (21%), bănci (13%) şi Bănci centrale si alte tipuri de investitori (4%).”, conform aceluiași comunicat.

Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna aprilie. Atunci, România a împrumutat 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri, la un randament de 3,7% pe an. Pe piaţa internă, ministerul a vândut obligaţiuni denominate în euro în valoare de 928,7 milioane euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *