Skip to content
Societate

România pregătește noi achiziții militare de miliarde de euro

hotnews.ro

Statul român pregătește noi achiziții militare, în valoare de mai multe miliarde de euro, Ministerul Apărării Naționale (MApN) obținând deja aprobarea Comisiilor de Apărare ale celor două camere ale Parlamentului pentru inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente unui număr de cinci programe de înzestrare a Armatei. Valoarea totală estimată a acestor programe este estimată la peste 3,5 miliarde euro.

OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității prevede că „Autoritatea contractantă are obligația de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru inițierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100.000.000 euro” și că legislativul, „prin comisiile reunite de apărare, ordine publică și siguranță națională, se pronunță cu privire la respectiva solicitare în termen de 30 zile de la primirea acesteia„.

După cum scrie Profit.ro, cel mai costisitor dintre programele de înzestrare pregătite pentru lansare de către MApN este cel care vizează achiziția a 27 de sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD, a căror principală misiune este apărarea aeriană la înălțimi și distanțe foarte mici, mici și medii.

Programul a fost supus inițial aprobării parlamentare în 2017, fiind vorba atunci despre 21 de sisteme, estimate la 2,1 miliarde euro plus TVA, prima etapă de achiziție a componentelor având costuri estimate de 1,37 miliarde euro plus TVA.

În urma reanalizării acestui program a rezultat necesitatea achiziționării unui număr mai mare de sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD, motiv pentru care este solicitată aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire a contractului de achiziție pentru 27 de sisteme, valoarea totală estimată fiind de 2,7 miliarde euro fără TVA„, se arată într-un document parlamentar.

Pe locul 2 la costuri se situează achiziția a 138 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune MANPAD, destinate forțelor aeriene și navale. Contractul este estimat la 307 milioane euro plus TVA.

Un cost estimat de 276,7 milioane dolari plus TVA are achiziția a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus pachet de suport logistic inițial. MApN a anunțat în mai că Elbit Systems din Israel, Avioane Craiova și Romaero au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare în domeniul UAS.

Aproape 100 milioane euro plus TVA va costa revitalizarea și modernizarea unui număr de 10 aeronave IAR-99 Standard, în varianta IAR-99 Standard Modernizat, pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16. În aceiași bani intră și „menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenție împotriva țintelor aeriene de viteză mică, prin revitalizarea și eliminarea obsolescenței sistemelor avioanelor IAR-99 Șoim (10 aeronave). Pentru prima componentă a achiziției, a fost semnat foarte recent un contract de 275 milioane lei cu compania de stat Avioane Craiova, care va fi declarată Centru național de mentenanță IAR 99.

MApN mai pregătește și achiziția unui sistem complet de minimum trei instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML), contract estimat la 200 milioane euro plus TVA. Demersurile inițiale în acest sens au fost lansate în 2018, când achiziția era estimată la 164 milioane euro, însă procedura nu a mai fost finalizată. Acum, în urma unui studiu de concept, bazat și pe informații de la producători din țări NATO, MApN a ajuns la concluzia că „singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă modern, testat și livrat către forțe armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM)„, sistem care urmează să fie achiziționat de la Guvernul Statelor Unite, printr-un contract de tip Foreign Military Sales (FMS), potrivit unui document al ministerului, unde se precizează că programul de înzestrare este planificat a fi realizat până în 2024. Modelul NSM este dezvoltat de Raytheon în parteneriat cu norvegienii de la Kongsberg Defence Aerospace.

De asemenea, a fost identificată și necesitatea constituirii unei facilități de mentenanță la nivelul unui operator economic din România în vederea menținerii capabilității de mentenanță pe întreaga durată de viață a sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă. Este de menționat și faptul că neadoptarea unor măsuri care să contribuie la menținerea și dezvoltarea potențialului capacităților de apărare existente la nivelul operatorilor economici poate genera vulnerabilități privind securitatea națională prin afectarea securității lanțului de aprovizionare cu tehnică și mijloace de luptă necesare forțelor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională„, mai menționează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *