Skip to content
Politică

România, pregătiri pentru preluarea Președinției Consiliului UE. Ce a anunțat Guvernul

rri.ro

La Palatul Victoria a avut loc, marți, o întâlnire de lucru a Consiliului interministerial prezidată de către premierul Viorica Dăncilă, întâlnire în cadrul căreia a fost stabilită prima versiune a temelor de interes în privința preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (UE).

În cadrul întâlnirii de lucru au fost prezentate progresele înregistrate în ultimele luni pentru pregătirea preluării de către România a Președinției Consiliului UE  și a fost stabilită o versiune preliminară a temelor de interes, ce urmează a fi dezbătută de către Parlament, informează Agerpres.

Această primă versiune este rezultatul mai multor procese de consultare publică la nivel național. De asemenea, la elaborarea documentului au participat toate ministerele, Parlamentul, Administrația Prezidențială, partidele politice și reprezentanți ai României la Bruxelles.

„Documentul elaborat a făcut obiectul unor discuţii, inclusiv în Consiliul interministerial pentru pregătirea şi exercitarea preşedinţiei României la Consiliul UE şi reflectă nivelul ridicat de ambiţie al preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, în vederea gestionării principalelor dosare care se vor regăsi pe agenda europeană”, se precizează într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

După ce Parlamentul va fi consultat, Guvernul va adopta prima versiune a documentului și va dialoga cu Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene. Urmează ca în noiembrie să fie adoptată o versiune finală, conform calendarului.

„Temele de interes reflectă marile provocări şi transformări care apar din multiplicarea discuţiilor la nivel european cu privire la viitorul Uniunii. Prin alegerea acestor teme, se doreşte un consens larg în privinţa procesului de pregătire şi exercitare a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Astfel, în formularea tematicilor de interes ale preşedinţiei Consiliului UE, România are în vedere cetăţeanul atât ca sursă, cât şi ca finalitate. Din acest motiv, procesul de elaborare a temelor de interes a fost conceput ca un proces democratic, deliberativ, de jos în sus. Eforturile României se vor concentra, în consecinţă, cu precădere pe dosarele legislative şi nelegislative cu impact direct şi imediat asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor. România va urmări ca, prin activitatea pe care o va desfăşura la preşedinţia Consiliului UE, să obţină rezultate concrete pentru cetăţeni şi să pună în valoare beneficiile pe care o Uniune puternică şi coezivă le poate aduce fiecărui cetăţean în parte”, precizează Guvernul în comunicat.

Mai multe detalii puteți citi AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *