Skip to content
" "
Puterea Știrilor Video

România, pregătită pentru iarnă. Bucureștiul, mai puțin. Ministrul Economiei: Problema mare rămâne rețeaua de distribuție a agentului termic, care e ciuruită

psnews.ro

În eventualitatea unei ierni grele, România este pregătită să facă față din punct de vedere energetic unui val de frig a declarat la ”Puterea Știrilor” ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

„Stocurile de gaze sunt la limita maximă, problema fiind la capacitatea maximă de extracție, cu toate că avem peste 3 miliarde m³ , noi mai mult de 28 de milioane m³ pe zi nu putem scoate, iar în zilele friguroase, ca să nu avem import, ar trebui să scoatem 40 -50 de milioane de m³. Nu s-au făcut investiții în acest domeniu și în urmă cu două săptămâni am chemat și Romgaz și Depogaz la discuții. Ca să înțelegeți, Depogaz e deținută 100% de Romgaz, dar ele exista un mic conflict, să îi spunem. Au promis că vor rezolva disensiunile în prima Adunare Generală a Acționarilor și vor porni investițiile în depozite, pentru că trebuie să retehnologizăm depozitele, să ajungem să scoatem în câțiva ani 40-50 de milioane de m³ de gaz pe zi din rezerva de gaze, altfel, stăm cu gazele în pământ și nu le putem scoate. Acum scoatem la început 28 de milioane de m³, după care nivelul de extragere din depozit scade spre 15 milioane de m³”, a declarat la „Puterea Știrilor”, Virgil Popescu.

Ministrul Economiei mai spune că pentru această iarnă, Transgazul și-a făcut treaba, și-a mărit capacitățile de interconectare și nu crede că vom avea probleme cu gazul și nici cu energia electrică.

„Stocul de cărbune m-au asigurat că este peste ce a propus ANRE și vechiul Guvern, iar cei de la Hidroelectrica au spus că rezerva de apă din lacurile de acumulare este cu mult peste nivelul impus în Hotărârea de Guvern, deci teoretic nu ar trebui să avem probleme. Evident că trebuie monitorizat continuu și trebuie avut grijă să nu se întâmple accidente”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Într-o situație limită, în care nivelul de producție de energie electrică nu va acoperi cu importurile consumul intern, există o procedură clară, stabilită prin Hotărâre de Guvern, adică se vor opri marii consumatori într-o anumită ordine.

„Noi suntem pregătiți, am vorbit și cu Elcen, m-au asigurat că sunt pregătiți, să asigure gigacaloria și curentul electric pentru bucureșteni. Problema mare în București rămâne rețeaua de distribuție a agentului termic, care e ciuruită și primăria va trebui să facă ceva, să investească masiv în rețea. Ministerul se va ocupa de Elcen să intre într-un program de modernizare, dar și de reorganizare. Unele centrale sunt din anii ’60 – ’70 și e evident că în sectorul energetic nu s-a investit. Principala prioritate a mea în acest mandat va fi să reușesc să startez investiții noi în producția de energie electrică. Fără investiții noi, România nu se va putea dezvolta și va avea în fiecare iarnă probleme”, a mai spus ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *