România, prima în UE în investigarea fraudelor cu fonduri europene. Raport OLAF 2023

Sursa: freepik.com

România se află în fruntea Uniunii Europene în privința numărului de investigații deschise de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în legătură cu fraudarea fondurilor europene, conform raportului pentru 2023. Cu 16 investigații în curs, țara noastră conduce acest clasament, urmată de Bulgaria și Ungaria.

Printre dosarele majore se numără o fraudă informatică internațională în valoare de 15 milioane de euro, implicând multiple entități din Cipru, Cehia, Malta, Monaco și SUA, care au utilizat facturi false pentru a sifona fonduri UE destinate proiectelor IT, finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru a sprijini inovarea și a crește productivitatea, conform G4Media.

În 2023, OLAF a încheiat investigația financiară complementară și a recomandat recuperarea sumei de 15 milioane de euro către bugetul UE. Această sumă reprezintă contribuția totală a Uniunii Europene la proiectul investigat, în care s-au descoperit fraudă și utilizare incorectă a fondurilor destinate proiectelor IT. Însă, ancheta penală a Parchetului European (EPPO)  este în curs de desfășurare. Anul trecut, în noiembrie, au fost făcute 38 de percheziții domiciliare și ale sediilor. A fost descoperită o mare cantitate de probe, inclusiv date stocate pe dispozitive IT.

OLAF a abordat și protecția mediului, colaborând cu autoritățile locale din România într-o operațiune care a dus la confiscarea a 353 de litri de insecticid, evaluat la aproximativ 100.000 EUR.

În 2023, OLAF a contribuit la demontarea unei rețele infracționale care producea și introducea în contrabandă țigări ilicite în Europa, cu originea în Spania și legături extinse în Polonia, România, Grecia, Italia, Slovacia și Ucraina. OLAF a coordonat schimbul de informații între autoritățile naționale competente, accelerând investigația prin analize, sprijin tehnic și adoptarea unei strategii comune.

În 2023, OLAF a avut o activitate intensă de investigare, s-a descoperit că trebuie să se recupereze peste 1 miliard EUR, fonduri fraudate din bugetul UE.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: