Skip to content
Justitie

România primeşte cartonaşul roşu din partea Comisiei Europene pentru achiziția ilegală a blindatelor Piranha V

Trustul de Presă al MApN

Comisia Europeană a demarat o nouă procedură pilot împotriva României prin care investighează controversata afacere a blindatelor „Piranha V”. Potrivit unor documente publicate de Newsweek Romania, Ministerul Apărării Naționale a contractat direct 227 de transportoare 8×8 în valoare de 868 milioane euro de la General Dynamics.

Direcția Generală Industria Apărării și Spațiu a Comisiei Europene a cerut mai multe documente despre această controversată afacere care ar putea să genereze o nouă procedură de infringement împotriva României. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, nu a vrut să comenteze acțiunea deschisă de Comisia Europeană.

De altfel, în luna octombrie a acestui an, ministrul Nicolae Ciucă a decis recepționarea calitativă, nu și operativă, a unui lot de 36 de tranportoare Piranha V. Potrivit sursei citate, contractul urma să fie reziliat de drept în ianuarie 2021, atunci când se vor împlini trei ani de întârziere de la semnarea contractului, deși Ministerul Apărării a plătit un avans de peste 111 milioane euro companiei General Dynamics, producătorul transportoarelor.

Pe 29 octombrie 2020, Comisia Europeană a anunțat Agentul Guvernamental al României, subsecretarul de stat Emilia Gane de la Ministerul de Externe, că s-a demarat o nouă procedură pilot împotriva României. Obiectul: achiziția transportoarelor blindate. În acest sens, Direcția Generală Industria Apărării și Spațiu a Comisiei Europene a cerut mai multe documente despre afacerea Piranha V:

Serviciile Comisiei ar dori să atragă atenția autorităților române asupra cerințelor specific legate de achiziționarea de vehicule blindate Piranha. Informațiile de care dispun serviciile Comisiei sugerează că și în acest caz a fost pus în aplicare un program de compensare în legătură cu achizițiile publice respective. Se pare că ofertantul câștigător, societatea americană General Dynamics European Land Systems (GDELS) s-a angajat să producă majoritatea vehiculelor blindate în România în cadrul unui acord de cooperare strategică cu societatea Uzina Mecanică București și să transfere tehnologii către entități românești”.

Mai mult detalii despre Afacerea Piranha V citiţi AICI

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *