România primește o ofertă din Polonia, după ce Pfizer a cerut țării noastre o sumă uriașă pentru vaccinurile neplătite

Sursa foto: X

România trebuie să se înfățișeze în februarie la tribunal, în Belgia, după ce compania americană de biotehnologie Pfizer a dat în judecată țara noastră pentru dozele de vaccin pe care le-a comandat, dar pe care nu le mai dorește în prezent.

În contextul în care reprezentanții Guvernului de la București iau în calcul variantele de apărare, România a primit o ofertă de a fi reprezentată de avocații care apără Polonia, țară ce se confruntă cu un proces similar în relația cu Pfizer.

În paralel, există și un proces de urmărire penală în derulare în România.

În dosarul achiziției de vaccinuri din pandemie instrumentat de DNA, fostul premier Florin Cîțu, fostul secretar de stat Andrei Baciu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt urmăriți penal pentru că ar fi comandat mai multe doze de vaccin anti-COVID decât avea nevoie România.

Scandalul vaccinurilor: 80 de milioane de doze comandate la o populație vaccinabilă de 10,7 milioane de persoane

Potrivit procurorilor, în anul 2021, premierul de atunci, Florin Cîțu, ar fi aprobat două memorandumuri prin care s-ar fi contractat mult mai multe doze, deși România avea doar 10,7 milioane de persoane eligibile pentru vaccinare, număr comunicat și Comisiei Europene.

Concret, în virtutea angajamentelor din mandatul Cabinetului Cîțu, țara noastră s-a angajat să cumpere 80 de milioane de doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer.

Din această cantitate, au fost efectiv achiziționate peste 35 de milioane de doze, în valoare de 2,5 miliarde de lei. Din cantitatea achiziționată, 23,8 milioane de doze au fost efectiv folosite pentru vaccinarea populației.

Șapte milioane de doze au fost vândute în Germania și Ungaria, două milioane au fost donate, iar șase milioane au fost distruse.

În 2023, ar fi trebuit să intre în România 28 de milioane de doze, în valoare de  trei miliarde de lei, însă țara noastră a cerut amânarea pe termen neprecizat a livrărilor, invocând, între altele, apetitul scăzut pentru vaccinare al românilor.

Citeşte mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: