Skip to content
Economie Societate

România, principala țintă a investițiilor Kruk în primul trimestru

Compania poloneză Kruk, specializată în administrarea și recuperarea crențelor, a investit, în primul trimestru al acestui an, echivalentul a 80 de milioane de zloți (19 milioane de euro*) în portofolii de creanțe din România, echivalentul a circa 45% din totalul la nivel grup. România a fost, astfel, principala țintă a investițiilor companiei poloneze, profit.ro.

Totodată, investițiile în portofolii de creanțe în România ale companiei au fost de zece ori mai mari comparativ cu primul trimestru din 2018. La nivel de grup, Kruk a investit, în primele 3 luni, 179,4 milioane de zloți (42,7 mil. euro) în 37 de portofolii de creanțe cu o valoare nominală de 1,4 miliarde de zloți (333 mil. euro). Potrivit raportului financiar al grupului polonez, cea mai mai mare parte a investițiilor a mers către România și Polonia, reprezentând circa 45%, respectiv 34% din cheltuielile totale.

Credem că perspectivele asupra pieței poloneze a datoriilor sunt promițătoare și intenționăm să ne concentrăm pe investiții în Polonia și România în viitorul apropiat. Anul acesta, vom limita investițiile în Italia și Spania„, a declarat Piotr Krupa, președinte al Kruk, citat de presa poloneză.

Compania a obținut un profit net total de 97,7 milioane de zloți (23,3 mil euro) în primul trimestru, ceea ce reprezintă 30% din profitul net pe întreg anul 2018. Rezultatul pozitiv este atribuit, în special, sumelor consistente recuperate de pe piața din România și Polonia și costurilor operaționale mai mici, care au contrabalansat efectele adverse ale fluctuațiilor cursului de schimb dintre zlot și leu. În perioada ianaurie-martie, Kruk a raportat pe piața din România, un nivel al EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, deprecieri și amortizări) de 49 de milioane de zloți (11,7 mil. euro), al doilea cel mai bun rezultat la nivel de grup, după Polonia  și circa 36% din EBITDA total. Compania poloneză a obținut, în primul trimestru, venituri totale de 75 milioane de zloți (17,85 mil. euro) în România.

Grupul Kruk este prezent pe piața din România din anul 2007, fiind unul dintre liderii pieței de profil. Grupul este cea mai mare companie de management al creanțelor din Polonia și lider al pieței de profil în zona Europei Centrale și de Est, având operațiuni externe în România, Cehia, Slovacia, Germania, Italia și Spania. * Sumele în euro sunt calculate la un curs de 4,2 zloți/euro, în conformitate cu cursul mediu din cele două monede pentru T1 calculat de BCE

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *