„România pune la dispoziție întreaga resursă umană pentru aderarea la UE a R. Moldova”, spune senatorul Bogdan Matei

Bogdan Matei / Captură PS

Invitat la „Puterea Știrilor”, senatorul PSD Bogdan Matei a vorbit despre prima vizită oficială a premierului Marcel Ciolacu, însoțit de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în Republica Moldova, precum și despre susținerea pe care România o oferă statului de peste Prut privind procesul de aderare la Uniunea Europeană.

„Sunt mai multe aspecte de evidențiat în această primă vizită oficială a premierului Marcel Ciolacu și președintele Partidului Social Democrat. Unu, în primul rând, dacă se respectă această coaliție la nivelul țării noastre, iată că se respectă și în plan extern. Prima vizită oficială a prim-ministrului României este efectuată în tandem cu al doilea om în stat, adică președintele Senatului României și, mai cu putință, este făcută de cei doi oameni care gestionează astăzi coaliția de guvernare. Deci, din acest punct de vedere, cred că este un semnal puternic că ceea ce s-a construit în mandatul premierului Nicolae Ciucă se va continua în mandatul premierului Marcel Ciolacu în această direcție cu Republica Moldova. Frații noștri mai mici, mai mari, frații noștri, români de-ai noștri. Atunci, acesta ar fi primul semnal important.

Cel de-al doilea semnal important este faptul că România își pune la dispoziție întreaga sa resursă umană pentru accelerarea procedurilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Iarăși, un aspect important. De ce? Pentru că România are expertiza necesară pe ceea ce înseamnă aderare la Uniunea Europeană și criteriile importante pe care Republica Moldova trebuie să le aibă în momentul în care va continua acest proces și împreună, România și Moldova au stabilit că vor merge braț la braț pentru a realiza acest obiectiv major pentru Republica Moldova și, în fond și la urma urmei, pentru a intra în aceeași familie ca și noi, familia europeană.

Putem vorbi și de familia NATO, deși sunt două drumuri separate ca și obiective de îndeplinit pentru țara respectivă și pentru NATO, dar posibil și alte organisme internaționale ce ar putea să aducă un plus pentru Republica Moldova ca și dezvoltare. Statul român, de foarte mulți ani, cred că din 1989 până astăzi, a acordat un sprijin constant pentru Republica Moldova, iar în ultimul an, un an și jumătate, acest ajutor a fost și mai susținut prin prisma conjuncturii geopolitice aflată astăzi, cu un război la granițe, ce, bineînțeles, ne-a afectat pe noi toți, inclusiv pe cei din Moldova”, a susținut senatorul PSD Bogdan Matei.

Drumul aderării nu este unul ușor

Bogdan Matei: „Din punctul nostru de vedere, este un semnal puternic pe noua conjunctură politică de la Palatul Victoria, cu premier Marcel Ciolacu, astfel încât acordăm în continuare aceeași atenție sporită Republicii Moldova în atingerea obiectivului său de aderare la Uniunea Europeană. Un drum ce nu este un drum ușor. Nici pentru România nu a fost un drum foarte ușor. Nici reformele ce le-a implementat România de-a lungul anilor nu au fost ușoare, cum nici pentru Republica Moldova nu vor fi ușoare și vor avea și dumnealor anumiți opozanți, care, cu siguranță, vor face tot ceea ce le stă în putință astfel încât să stopeze din drumul acesta puțin mai accelerat al Republicii Moldova. Noi, astăzi, vorbim de o dorință comună, de un drum mai accelerat al Republicii Moldova de a face parte din marea familie a Europei.

Eu sunt convins că, într-un final, cu sprijinul mult mai multor state europene ce astăzi sunt membre ale Uniunii Europene, Moldova va reuși și va intra în Uniunea Europeană, repet, cu eforturi susținute, pentru că nu-i ușor să faci reforme nici în România, cum nici în Moldova. Dacă ne uităm per ansamblu, pe ceea ce înseamnă astăzi situația actuală în Europa, vedem că în niciun stat european nu e ușor să faci o reformă. Ne putem uita în Franța la reforma pensionării, unde a scos în stradă zeci de mii de francezi și sunt multe, multe alte state. Poate prin Polonia, ce nemulțumiri există și mult mai multe alte state. Cred cu tărie că trebuie să ai o continuitate, dar o continuitate în care să ai foarte mulți aliați”, a punctat senatorul.

Premierul Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, vizită în R.Moldova

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la Chişinău, în prima vizită externă efectuată de la preluarea mandatului, că are sentimentul că a venit acasă şi nu a venit la un frate mai mare sau mai mic şi a venit la un frate geamăn. Premierul a arătat că relaţiile comerciale dintre România şi Republica Moldova, anul trecut, s-au mărit cu 50% şi a dat garanţii că în viitoarea şedinţă de guvern se vor debloca banii pe proiecte în ceea ce priveşte apa potabilă, canalizarea, punctuale pentru sprijinirea satului din Republica Moldova.

”Nu am un sentiment că am venit oficial la Chişinău, cred că acelaşi sentiment vă încearcă şi pe dumneavoastră, atunci când veniţi la Bucureşti. Am sentimentul că am venit acasă şi nu am venit la un frate mai mare sau mai mic, am venit la un frate geamăn, pentru că toate provocările prin care am trecut, instituţionale, cu toate crizele suprapuse, provocări care s-au răsfrînt asupra românilor şi dintr-o parte şi din alta a Prutului, trebuie abordate comun”, a spus premierul în declaraţiile comune cu premierul moldovean.

Autor

  • Robu Andreea-Mădălina

    Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: