Skip to content
Politică

Romania pune umarul in lupta antitero. Ce spune Ministrul Justitiei

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna sustine ca va ajuta la gasirea unui raspuns in ceea ce priveste terorismul din Uninunea Europeana.

“România va contribui împreună cu celelalte state membre la găsirea unui răspuns judiciar la terorism în Uniunea Europeană” a afirmat luni Raluca Prună, referitor la una dintre concluziile Consiliului JAI de la sfârșitul săptămânii trecute, convocat de Franța ca urmare a atentatelor din 13 noiembrie.
Evident că este așteptată o formă de cooperare din partea tuturor sistemelor de justiție din statele membre. Unul din punctele care apar explicit în concluziile Consiliului se referă la reacția justiției penale la terorism și extremismul violent. (…). În acest sens, ceea ce este important, pe agenda de justiție, este sprijinirea luptei împotriva terorismului și în acest sens România a afirmat că va continua să facă acest lucru fără nicio rezervă, va contribui împreună cu celelalte state membre la găsirea unui răspuns judiciar la terorism în UE, iar instrumentul prin care acest lucru se poate realiza este actualizarea unei decizii cadru privind combaterea terorismului, în sensul de a introduce dispoziții care să incrimineze activitatea luptătorilor străini în legislația UE, similar cu legislația din Consiliul Europei„, a mai sustinut aceasta la RRA.
Totodata, in ceea ce priveste necesitatea promovării unor modificări legislative în acest sens, Ministrul Justiției a afirmat că va fi nevoie de acest lucru la nivelul tuturor statelor membre dacă decizia-cadru va fi modificată.
Va fi nevoie de promovarea unor modificări legislative în ideea în care decizia cadru va fi modificată, dar evident că acesta este un proces care are loc nu numai în România, ci la nivelul tuturor statelor membre„, a adăugat aceasta.
Ministrul, nu a lasat neexplicate si măsurile și liniile strategice, care s-au discutat la Consiliul JAI de vinerea trecută, aceasta sustinand ca sunt necesare pentru evitarea repetării unor asemenea situații ca cea din Paris în viitor, potrivit unor surse citate de Agerpres.ro
Niciuna dintre măsurile din concluzii nu este o măsură de aplicare imediată, ci sunt măsuri în care statele membre, Consiliul, trebuie să lucreze, ca să zic așa, cu celeritate pentru ca ele să poată fi aplicate cât de curând posibil. Multe dintre teme privesc agenda de afaceri Interne cum ar fi controlul sporit al frontierei externe, registrul cu numele pasagerilor sau schimbul de informații„, a precizat ea.
La intrebarea dacă în cadrul Consiliului JAI a fost formulat vreun orizont de timp până la care ministerele de interne să lucreze pentru a pune în practică aceste concluzii, Ministrul Justiției a menționat că nu s-au discutat termene clare.
Vă pot spune că nu s-au discutat termene clare. S-a spus numai că, pentru anumite dosare pe care există una acord de principiu, trebuie lucrat la nivel european cu o mai mare celeritate, trebuie să trecem, s-a repetat de către mulți participanți la Consiliu, la dorința de a face, la acțiunea efectivă, însă nu s-au formulat termene foarte stricte. Evident că acest Consiliu va fi urmat de proceduri care există la nivelul Uniunii și se va lucra efectiv pe dosare în cadrul consiliilor obișnuite, dar nu s-a formulat niciun fel de termen strict. Toată lumea însă a fost de acord că este urgență și că trebuie acționat cu urgență„, a mai spus Pruna.
Aceasta a subliniat că un lucru important discutat, și care ține de agenda pe justiție, este faptul că statele membre trebuie să coopereze mai mult pentru prevenirea radicalizării în special în mediul penitenciar.
Eu cred că s-a dat un mesaj destul de clar. Sigur că acestea sunt mesaje de principiu, dar s-a dat un mesaj destul de clar și din partea Comisiei și din partea unor state membre și în acest sens, sigur și România înțelege să coopereze fără rezerve„, a conchis ministrul Prună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *