Skip to content
Politică

România putea avea un sistem complet de irigații încă din 2020. Fost ministru al Agriculturii: Legea exista, dar Guvernul Cioloș nu a alocat niciun euro

Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Agriculturii, liberalul Daniel Constantin, susține că este pentru prima dată din 1989 și până în prezent când într-un proiect atât de mare, cum este Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), agricultura nu are nicio linie de finanțare.

În exclusivitate pentru PS News, Daniel Constantin a detaliat și motivele pentru care România a ajuns să aibă un sistem de irigații deficitar, el amintind faptul că, în 2015, când deținea portofoliul de la Agricultură, a adoptat o lege specială în acest sens, însă guvernul de tehnocrați condus de Dacian Cioloș „nu a locat nici măcar un euro pentru reabilitarea sistemului de irigații”.

„Din punctul meu de vedere, din nou vorbim de irigații pentru că avem această problemă legată de secetă. Am spus-o de la început că, atunci când vrem să combatem efectele secetei, cea mai bună metodă este să avem sisteme de irigații. Din acest motiv, în 2015 am aprobat acea lege la nivelul Parlamentului la care face referire și domnul Daea, dar și alți politicieni, care prevedea un 1,60 mld euro pentru 5 ani de zile și se refăcea tot sistemul principal de irigații. Din păcate, sistemul nu s-a reabilitat așa cum spunea legea, până la finalul anului 2020. Cred că a fost și o chestiune de voință politică. Vă amintesc că legea a fost promulgată în 15 noiembrie 2015, deci primul an trebuia să fie 2016. Guvernul de tehnocrați, condus la vremea respectivă de Dacian Cioloș, nu a locat nici măcar un euro pentru reabilitarea sistemului de irigații.

Reabilitarea a început în 2017 cu fonduri de la bugetul de stat. Chiar o să fac o interpelare către domnul Daea să vedem cifrele exacte, dar suntem undeva sub 30% execuție. Imaginați-vă că acest proiect trebuia finalizat până la finalul anului 2020 și noi suntem acum în situația asta, în 2022. De aici a reieșit și necesitatea de a căuta fonduri europene pentru reabilitarea infrastructurii principale”, a declarat Daniel Constantin pentru PS News.

Despăgubiri pentru fermieri, în loc de irigații

Fostul ministru al Agriculturii a adus în discuție și despăgubirile pe care statul român le plătește fermierilor în fiecare an. Astfel, Daniel Constantin a susținut că, în anul 2020, din cauza secetei, statul român a plătit peste 200 de milioane de euro despăgubiri pentru fermieri, bani care puteau merge în sistemul de irigații.

„A fost o greșeală în PNRR, am spus-o și atunci și o spun de fiecare dată: nu s-a prioritizat această necesitate. De altfel, este pentru prima dată din 1989 și până în prezent când într-un proiect atât de mare cum este PNRR agricultura nu are nicio linie de finanțare. Nu este în primele 5 priorități ale țării. Cred că a fost o greșeală la momentul respectiv, însă măcar acum, în al 12-lea ceas, dacă s-ar putea găsi bani, cred că ar fi un lucru foarte bun să nu mai fim nevoiți pe viitor să plătim despăgubiri.

Sper să nu greșesc, dar cred că în anul 2020, din cauza secetei, statul român, contribuabilii, au plătit peste 200 de milioane de euro despăgubiri pentru fermieri. Bani care puteau merge în sistemul de irigații. Știu că a fost o solicitarea a domnului Boloș în primul draft al PNRR pentru bani pentru sistemul de irigații, dar au fost scoși de Ghinea. Eu m-am bucurat când domnul Boloș a anunțat atunci acest angajament, dar apoi a venit domnul Ghinea și a spus că nu acceptă Comisia Europeană, că nu explică. Din păcate, discuțiile atunci nu au fost foarte transparente, ca atare nu știm unde este problema, cert este că rezultatul contează. Oamenii nu se mai uită spre cine a greșit, ci spre rezultate”, a mai explicat fostul ministru al Agriculturii.

Într-un comunicat de presă remis PS News, Paul Stănescu, secretarul general al PSD, atrage atenția asupra faptului că încă nu avem prinse în PNRR fondurile necesare pentru modernizarea și salvarea agriculturii românești. „Suntem în situația în care greșeala prostească sau intenționată a USR, de a nu prinde în PNRR sistemul de irigații, se vede cu ochiul liber pe câmpurile arse de soare. Aceasta trebuie reparată urgent pentru binele tuturor”, susține secretarul general al PSD.

Totodată, potrivit social-democratului, este crucial să existe un efort coordonat și unitar de a susține în fața instituțiilor europene modificarea PNRR. „Includerea sistemului de irigații în PNRR nu mai este de mult timp doar un obiectiv politic al PSD. Este o prioritate a României și trebuie susținută de absolut toate partidele parlamentare, de societatea civilă, de mediul economic și, la fel de important, de către instituțiile europene”, scrie Paul Stănescu.

DETALII AICI: De la vârful PSD se cere renegocierea PNRR pentru a introduce finanțarea sistemelor de irigații. Stănescu: „Nu mai este timp de piedici!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *