Skip to content
Europa Politică

România rămâne fără comisar european până în octombrie: ultima variantă luată în calcul de Viorica Dăncilă

Gandul.info

Au loc negocieri intense în Partidul Social Democrat (PSD) în ceea ce privește funcția de comisar european, loc rămas vacant după plecarea Corinei Crețu la Bruxelles, în calitate de europarlamentar PRO România.

Surse politice au declarat că ultima variantă luată în calcul de Viorica Dăncilă este europarlamentarul Dan Nica, cel care a ocupat funcția de lider al delegaţiei PSD din Parlamentul European, și un apropiat al actualului premier.

Înghesuială la ciolan

Și Rovana Plumb aspiră la funcția de comisar european. Deși este a doua pe lista luată în considerare de PSD, cea care a fost prima opțiune a partidului la alegerile europarlamentare nu este însă și printre favoriţi. Rovana Plumb a fost susținută de Liviu Dragnea, însă după încarcerarea fostului șef al partidului, europarlamentarul nu se mai bucură de o așa mare simpatie din partea premierului.

Actualul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, aspiră și el la fotoliul de comisar european, conștient fiind că nu își va convinge colegii social-democrați să îl propună candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Surse politice au declarat pentru PSnews.ro că anunțul lui Eugen Teodorovici de a candida pentru Cotroceni chiar i-a amuzat pe o parte dintre PSD-iști. Teodorovici este cunoscut drept un apropiat al Vioricăi Dăncilă.

România rămâne fără comisar european până în octombrie

De altfel, se pare că cei aflați în cărți pentru funcția de comisar european nu își doresc să preia funcția interimar pentru că nu vor să își piardă funcțiile pe care le dețin în prezent: europarlamentar, respectiv ministru. Drept urmare, surse susțin că partidul, la propunerea lui Juncker, nu va propune un comisar european interimar, în locul Corinei Creţu, astfel că România va rămâne fără comisar european până în octombrie, când va fi aleasă noua Comisie Europeană.

De precizat că alte state membre ale UE vor avea posibilitatea să aibă comisari europeni interimari.

Potrivit unui calendar afişat pe site-ul Parlamentului European pe 20 mai, sesiunea plenară inaugurală a Parlamentului European nou ales va avea loc pe 2 iulie. Prima oportunitate a PE să aleagă preşedintele Comisiei Europene va fi în a doua sesiune plenară, tot în luna iulie.

Audierile în comisiile Parlamentului European ale persoanelor propuse pentru funcţiile de comisari europeni vor avea loc în septembrie şi octombrie. În a doua sesiune sesiune plenară din octombrie a PE va fi aleasă noua Comisie Europeană, iar noul preşedinte al CE va susţinut un discurs inaugural.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *