România rămâne în topul țărilor UE cu cea mai crescută inflație

inflatie
freepick

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut la 6,4% în iunie, de la 7,1% în mai, în timp ce Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi România sunt statele membre UE cu cel mai ridicat indice al preţurilor de consum, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În iunie, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (19,9%), Slovacia (11,3%), Cehia (11,2%), Polonia (11%) şi România (9,3%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Luxemburg (1%), Belgia şi Spania (ambele cu 1,6%).

Comparativ cu mai, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 25 ţări membre, inclusiv în România (de la 9,6% la 9,3%), a rămas stabilă în Croaţia şi a crescut în Germania. În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,5% în iunie, de la 6,1% în mai.

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 6,8% în iunie, de la 6,9% în mai. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 5,4% în 2023 şi la 3% în 2024, după ce în martie estima un nivel de 5,3% anul acesta şi de 2,9% anul viitor. În 2025 inflaţia ar urma să se situeze la 2,2% (faţă de un nivel de 2,1% prognozat în martie).

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: