România rămâne țara din UE care investește cel mai puțin în sănătate. Speranța de viață a românilor, cu mult sub medie

Sursa foto: Pexels

Comisia Europeană a publicat în luna decembrie, rapoartele care descriu profilul sistemelor de sănătate din statele membre. Profilul de țară din 2023 în ceeea privește sănătatea a prezentat principalele disfuncționalități din sistemul de sănătate românesc și deteriorarea acestuia, sistem sanitar care nu face decât să își expună cetățenii la condiții precare de sănătate, diminuându-le speranța de viață de la an la an.

Calea Europeană vă prezintă cele mai importante concluzii din cel mai recent raport al Comisiei Europene privind „starea” sistemului de sănătate din România, dar și o comparație cu raportul publicat în 2021.

Speranța de viață în România continuă să fie printre cele mai scăzute din UE. În ceea ce privește starea de sănătate în România, raportul de țară arată că în 2022, speranța medie de viață la naștere în România era de 75,3 ani (71,5 ani pentru bărbați și 79,3 ani pentru femei). Speranța de viață a crescut ușor mai rapid decât media UE între 2010 și 2019. Pandemia COVID-19 a făcut ca speranța de viață să scadă cu 0,3 ani în general, între 2019 și 2022 – un nivel care reprezintă jumătate din media UE.

Cheltuielile pentru sănătate din PIB-ul României, cele mai mici din UE. România a cheltuit 6,5% din PIB pentru sănătate – cel mai mic procent din rândul țărilor UE. Deși cheltuielile pentru sănătate au crescut sistematic în ultimii ani, în 2021, România a cheltuit pentru sănătate 1.663 euro pentru fiecare persoană  (valoare ajustată în funcție de diferențele în ceea ce privește puterea de cumpărare), mai puțin de jumătate din media UE de 4.030 de euro.

  • În 2019, România a cheltuit 5,7 %  din PIB pentru sănătate – al doilea cel mai scăzut nivel din țările UE. România a cheltuit 1.310 euro pentru fiecare persoană (mai puțin de jumătate din media UE de 3.523 euro).
  • În 2017, România a cheltuit 5% din PIB pentru sănătate – cel mai scăzut, din nou, nivel din rândul țărilor UE. România a cheltuit 1.029 euri pentru fiecare persoană (mai puțin de media UE de 1.884 euro).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: